Петролът поевтиня заради новите случаи на коронавирус

Пазарът опитва да балансира между надеждите и страха

Петролът поевтиня заради новите случаи на коронавирус

Снимка: Pixabay

Цените на петрола паднаха с около 1% в четвъртък, след като скок в новите случаи на коронавирус в Китай и Съединените щати поднови опасенията, че възстановяването на търсенето на гориво може да спре, предава Reuters. 

Фючърсите на суровия Brent паднаха с 0.9%, или с 37 цента, до 40.34 за барел. Щатските фючърси на West West Intermediate (WTI) паднаха с 1.4%, или 52 цента, до 37.44 за барел. 

Пазарът опитва да балансира между оптимизма от повишилото се търсене и несигурността от нов срив заради потенциално второ огнище на коронавирус. Притесненията за интереса към гориво се повишиха, след като скокът в случаите на коронавирус накара Пекин да отмени полетите и да затвори училищата, а няколко американски щата, включително Тексас, Флорида и Калифорния, също отчитат рязко увеличение на новите случаи на заболели.

Увеличението на американските запаси на сурови продукти до рекордно високи стойности за втора поредна седмица също влияе на настроенията. 

„Хората са загрижени за появата на коронавирус в Китай и нарастващите сурови запаси“, казва Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в Националната банка на Австралия.

Очакванията на анализаторите са, че цените ще останат в диапазона от 35 до 40 долара, в който бяха и през юни, след споразумението на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (групата, наречена OPEC+) за намаляване на производството. 

ОПЕК обаче предупреждава в месечен доклад, че пазарът ще остане в излишък и през втората половина на 2020 г., дори и на фона на подобряващо се търсене. Причината е в очакванията предлагането извън групата да бъде с около 300 000 барела дневно по-високо, отколкото се смяташе по-рано.

Коментари: 0