Петролът поевтиня заради рекордните нови случаи с Covid-19 в САЩ

Пазарът се опасява от въвеждането на нови ограничения

Петролът поевтиня заради рекордните нови случаи с Covid-19 в САЩ

Снимка: БТА

608 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола паднаха в петък, заличавайки част от печалбите в предишната сесия. Нарастването на новите случи на коронавирус в САЩ притеснява инвеститорите, тъй като това може да забави възстановяването при търсенето на нефт в световен мащаб, пише Reuters.

Към 10:10 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 0.95% до 42.73 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) – с 1.03% до 40.23 долара за барел. И двата бенчмарка се повишиха с над 2% в четвъртък – скок, породен от по-силните от очакваното данни за работните места в САЩ и за американските петролни запаси. За седмицата цената на сорт Брент е нараснала до момента с 4.3%, а на WTI – с 4.7%.

Увеличаването на новите случаи на Covid-19 в глобален план и в САЩ оказват напрежение върху цените. За четвъртък броят им надхвърли 50 хил. в САЩ, поставяйки рекорд за трети пореден ден.

Ако броят на случаите с коронавирус продължава да расте, това ще се случи и с необходимостта от предприемане на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Последици от подобни политики пък биха могли да натежат върху цените на суровия петрол, заявяват анализатори.

„Пазарът става все по-уверен, че облекчаването на ограниченията за пътувания и бизнес ще засили търсенето на суров петрол, но напредъкът на пандемията заплашва да отмени това възстановяване“, се казва в бележка на ANZ Research.

Търсенето на бензин ще бъде внимателно наблюдавано, докато САЩ се отправят към празничния си уикенд за 4 юли, когато се очаква много американци да тръгнат на път.

Американските запаси от бензин се повишиха с 1.2 млн. барела през седмицата до 26 юни, но много под очакванията на анализаторите, показаха данните на Администрацията за енергийна информация, публикувани в сряда.

Подкрепи Economic.bg