LinkedIn посочи 10-те най-търсени длъжности, за които не е нужна диплома

Възнагражденията за тези професии обикновено са около или над средните

LinkedIn посочи 10-те най-търсени длъжности, за които не е нужна диплома

Снимка: Unsplash

14296 ~ 2 мин. четене

Икономическата криза, вследствие на пандемията, принуди бизнеса да съкрати работни места и забави наемането в повечето области, което оказа дълбоко негативно въздействие върху световния пазар на труда, показват данни, събрани от LinkedIn и цитирани от CNBC.

В доклад на Международната организация на труда към ООН се изчислява, че броят на загубените работни часове през второто тримесечие на 2020 г. се очаква да бъде равен на 400 млн. места на пълен работен ден.

Това означава, че сега трябва да се търсят позиции, от които работодателите имат нужда, дори и при изискване за преквалификация – това е потенциалното решение за постигане на предимство в този още по-конкурентен работен климат.

Във Великобритания например LinkedIn заяви, че пазарът на работни места в момента е три пъти по-конкурентен в сравнение със същия период на миналата година. Според Джош Граф, мениджър на LinkedIn във Великобритания, страната се изправя пред „най-тежкия пазар на труда от поколение насам“ в резултат на икономическия спад заради Covid-19.

В доклад, публикуван в сряда, LinkedIn идентифицира най-търсените роли в световната икономика, като анализира данните за обяви за работни места в своята платформа. Професионалната социална мрежа заяви, че тези роли са наблюдавали и стабилен растеж през последните четири години, без значителен спад в наемането за този период.

В допълнение, възнагражденията за тези длъжности обикновено са около или над средната. Освен това LinkedIn установява, че курсовете за обучение за тези длъжности са достъпни за хора без висше образование и че много хора без университетско образование са наети в тези професии.

„Мисля, че красотата на тези работни места е, че не е задължително да се нуждаете от официално образование, можете да развиете уменията, от които се нуждаете, онлайн“, коментира Граф, но и добави, че висшето образование все още има „наистина важна роля“. Той самият признава, че е отпаднал от колеж и затова разбира онези, които може би предпочитат да влязат директно в сферата, която са избрали, за да получат професионален опит.

Десетте най-търсени длъжности, за които не е нужно университетска диплома са:

  • Разработчик на софтуер
  • Търговски представител
  • Ръководител на проект
  • IT администратор
  • Специалист по обслужване на клиенти
  • Дигитален маркетинг
  • IT поддръжка
  • Анализатор на данни
  • Финансов анализатор
  • Графичен дизайнер
Подкрепи Economic.bg