Петролът поскъпва с надежда за голямо орязване на световното производство

Размерът на съкращенията ще зависи от това колко са готови да намалят производството си страни като САЩ и Канада

Петролът поскъпва с надежда за голямо орязване на световното производство

Снимка: Pixabay

764 ~ 3 мин. четене

Петролът поскъпва днес заради надеждата, че най-големите световни производители ще се споразумеят да намалят производството си заради тежко засегнатото търсене на петрол вследствие на Covid-19. Значително свиване на производството е нужно, тъй като стотици анализатори предупреждават, че глобалната рецесия може да е по-дълбока от очакваното, припомня Reuters.

Към 13:50 ч. българско време петролът от сорт Брент поскъпна с 2.45% до 33.86 долара за барел, а лекият суров американски нефт (WTI) - с 3.37% до 26.95 долара за барел. Двата сорта претърпяха крах в предишната сесия, загубвайки съответно около 3% и 8% от стойността си заради отлагането на срещата с четири дни.

Най-големите производители на петрол, включително Русия и Саудитска Арабия, са съгласни да обявят свиване в добивите си след срещата си в четвъртък, но това решение зависи и от САЩ, които трябва да се съгласят да се присъединят към споразумението. Според източници на Reuters размерът на съкращенията ще зависи от това колко са готови да намалят производството си страни като САЩ, Канада и Бразилия, които не са част от ОПЕК+.

Междувременно Русия, която саботира предложението за свиване на добива в началото на март, официално потвърди, че ще участва на срещата на 9 април. Тя ще се проведе чрез видео връзка като мярка срещу разпространението на Covid-19 и бе отложена с четири дни, за да се даде повече време на страните за преговори.

Заплахата от голяма рецесия надвисва над пазара поради спирането на икономическата активност в резултат от пандемията, като половината от населението в световен мащаб е под някаква форма на блокаж или социални дистанционни мерки.

„Всичко, което е по-малко от координирано глобално намаляване, ще бъде разочароващо за пазара“, заяви Грег Приди, директор за глобална енергия в Близкия изток в Stratfor. Според международната рейтингова агенция Fitch Ratings, ако ОПЕК+ отново не стигне до решение, цените на петрола може да се сринат до под 10 долара за барел.

Търсенето на петрол в световен мащаб е спаднало с цели 30%, или около 30 млн. барела на ден от началото на годината, което съвпада с ходовете на Саудитска Арабия и Русия да наводнят пазарите с допълнително предлагане, след като споразумението за ограничаване на продукцията се разпадна.

ОПЕК и други производители, включително Русия, група, известна като ОПЕК+, намалява производството през последните години на фона на бързото разрастване на производството на САЩ, което направи страната най-големият производител на суровина в света. Именно затова съществуват съмнения дали САЩ ще се присъединят към някакво координирано действие сега.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че ОПЕК не го е помолила да натисне местните производители на петрол, за да намали производството си до по-високи цени. Той каза още, че американската продукция намалява в отговор на падащите цени.

„Мисля, че се случва автоматично, но все още никой не ми е задавал този въпрос, за да видим какво ще се случи“, каза президентът на брифинг в понеделник следобед.

Координираните действия на американските производители на петрол за намаляване на производството обикновено представляват нарушение на антитръстовото законодателство.

„Очакваме, че цените на енергията ще се колебаят около текущите нива, докато икономическата активност не се възстанови“ се казва в бележка Capital Economics.

Подкрепи Economic.bg