Петролът поскъпна след новината за смъртта на крал Абдула

Салман бин Абдул Азис ще продължи политиката на масов добив

Петролът поскъпна след новината за смъртта на крал Абдула

Петролът скочи след смъртта на краля на Саудитска Арабия – Абдула бин Абдул Азис. Страната е най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол, съобщава Bloomberg.

Лекият суров петрол от Западен Тексас(WTI) вдигна нивата си на борсата в Ню Йорк с 3.1% до 47.76 щатски долара, а в Лондон фючърсите претърпяха ръст от 2.6%, след като държавната телевизия на Саудитска арабия обяви официално кончината на крал Абдула бин Абдул Азис.

Цената за барел лек суров петрол (WTI) с доставка през март се е повишила веднага след началото на търговията и в Сингапур с 0,93 долара или 2,01%, до 47.24 долара за барел.

Барел от сорта Брент от Северно море остана непроменен на ниво и се търгува за 49 долара.

Новият крал на Саудитска Арабия – Салман бин Абдул Азис произнесе реч на 6 януари, в която монарха потвърди приемствеността на саудитската политика, спрямо цената на петрола, що се отнася до напрежението на пазара. Той коментира забавянето на растежа на световната икономика и потвърди, че Саудитска Арабия няма намерение да намалява квотите на добив.

Смъртта на Абдула бин Абдул Азис върна на дневен ред въпроса дали нестабилността в Близкия изток ще се засили. Кралят свърши много добра работа с бунтовниците в страната, като дори се справи с влиянието на Ал Кайда в Саудитска Арабия, но сега е възможно засилване на натика от страна на недоволните, което може да доведе до нова неблагоприятна икономическа обстановка в страната и дори целия район.

Близкият изток съставлява половината от държавите, членуващи в ОПЕК, а групата държи около 40% от доставките на петрол в световен мащаб. Колективното производство на Организацията на страните износителки на петрол стига до 30 милиона барела на ден, а на своя среща, проведена на 27 ноември във Виена представителите на държавите твърдо решиха, че няма да намаляват добива.

Близкоизточните държави съставляват половината от 12 членове на ОПЕК. Групата, която доставя около 40 процента от световния петрол, поддържа колективната си цел производство на по време на срещата на 27 ноември във Виена. Според данни на Bloomberg през декември износа на петрол от ОПЕК е стигнал 30.2 млн. барела за ден, а Саудитска Арабия е производител на около 9.5 млн. от него.

Запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 12%, като производството в щатите достигна рекордни дневни нива от 9.19 милиона барела, което се е случило на 9 януари. Толкова силни данни за добив на Брент не са били реалност от януари 1983г.

Коментари: 0