Петролът се покачва заради рекордно високото спазване на договореностите в ОПЕК

Доларът се представя смесено на валутните пазари

Петролът се покачва заради рекордно високото спазване на договореностите в ОПЕК
3737 ~ 2 мин. четене

Цените на вносните прокукти в САЩ нараснаха с 0.4% на месечна база и с 3.7% на годишна база. Покачването при първата цифра се дължи в голяма степен на поскъпването на петрола. Цените на неенергийните продукти са спаднали с 0.2% през последния месец.

В същото време индекса на потребителското доверие на Мичигънския университет слезе до 95.7.

Даниел Таруло, ръководещ финансовите регулации във Федералния резерв, оповести, че планира да си подаде оставката през пролетта, което отваря вратата на президента Тръмп за дерегулации в банковия сектор.

Президентът на САЩ се срещна с японския премиер Шинзо Абе, но нищо не произтече от срещата. Днес той ще се види с премиера на Канада Джъстин Трюдо и въпроса за търговията отново е възможна гореща тема.

Пхенян изстреля балистична ракета в близките морета. Тя влетя в Източно море, познато и като Японско море, със скорост от 500 км/ч. Съобщението дойде от началник щаба на Южна Корея. Припомняме, че Доналд Тръмп обеща да не позволи на Северна Корея да развие ръзможности за ракетен удар срещу САЩ.

Доларът се представя смесено на валутните пазари като покачването на цената на цинка, никела и медта при търсенето на рискови покупки доведе до ръст и на австралийския и канадския долар.

Австралийският долар продължава растежа си и срещу новозеландския долар, но изглежда ще срещне добра съпротива при нивата от 1.0745.

Германските облигации остават стабилни

Доходността по облигациите в САЩ продължава да расте заради очакванията за промяна на данъците от страна на Тръмп. Това развитие намалява търсенето на книжата от гледна точка на търсене на сигурност.

Германските облигации почти не претърпяха промяна, но периферните европейски облигации продължиха да разширяват спредовете си спрямо германските снижа.

Златото и петрола растат

Златото се покачи през изминалата седмица с над 1% заради спада на щатския долар. По този начин жълтия метал отчита растеж през шест от последните седем седмици. На графиките подкрепа е 1220 долара, където преминава 100-дневната пълзяща средна, а съпротива е 1250 долара.

Медта отчете най-голямо дневно покачване за последните четири години, докато експорта от Китай скочи. Цената проби съпротивата на 274 долара и може би ще продължи да расте.

Петролът нарасна, тъй като ОПЕК постигна рекордните над 90% съблюдаване на приетите договорки за съкращение на производството. Американският лек суров петрол се покачва във възходящ тренд, но все още не е излязъл от рейнджа 50-55 долара за барел. Убедителен пробив на нивата от 55 долара може да доведе до по-сериозно поскъпване.

Уолстрийт с нови рекорди

Американските акции затвориха на нови рекордни нива. Дау Джоунс изглежда намери нова подкрепа на нивата от 20 000 след убедително затваряне над тях. Същото може да се каже за Стандард енд Пуърс по отношение на 2300 и Насдак спрямо 5200.

Подкрепи Economic.bg