Петролът ще поскъпне до $70 за барел

Ограничението на ОПЕК работи и запасите устойчиво намаляват, което ще повиши цената, предвиждат експерти

Петролът ще поскъпне до $70 за барел

Цената на петрола ще достигне до 70 долара за барел по-късно през тази година. Това прогнозира пред CNBC един от водещите търговци и експерти в тази област Пиер Андюран, управляващ партньор в хедж фонда Andurand Capital Management.

„В момента сме на кръстопът, откъдето цената на петрола трябва сериозно да се повиши. Смятам, че тя ще се върне до 70 долара за барел. Мисля, че пазарът ще премине към устойчиво връщане назад в края на лятото и това ще донесе нова вълна на растеж на цените на петрола“, заяви Андюран, визирайки ситуацията, в която краткосрочните спот цени на нефта стават по-скъпи от дългосрочните.

Експертът е популярен с предупреждението за спада в цените на „черното злато“ в средата на миналото десетилетие, направено месеци преди драстичната разпродажба през юли 2008 г., когато барел американски суров петрол се търгуваше за 150 долара, а само 5 месеца по-късно – за 30 долара. Именно поради тази причина прогнозата му за растеж привлече вниманието на пазара.

„Производителите на шистов петрол в САЩ хеджират голяма част от своята продукция, задържайки цените, така че подобренията в основните показатели не се включват в цената. Смятам, че сега, когато много хора се убеждават, че запасите намаляват с бързи темпове, това ще доведе до повишение на цените“, посочи той.

Според Андюран крайното решение дали производителите на петрол ще удължат споразумението си за ограничения на добива ще доведе до нов ръст на цените.

Сделката от ноември между петролните производители във и извън ОПЕК, която наложи контрол на количествата, доставяни на пазара, в момента е обект на сериозни спекулации относно това дали е постигнала достатъчно добър резултат и заслужава ли си да бъде подновена. Това ще бъде решено на заседанието на петролната организация на 25 май.

„Ако настоящите цени се задържат или поскъпнат с няколко долара, те ще я удължат. Ако обаче цената достигне 65 долара за барел, вероятно няма да го направят“, заяви френският мениджър.

„Лично аз смятам, че цената ще бъде по-висока до тогава, тъй като ще стане очевидно, че запасите намаляват и ограничението на ОПЕК наистина работи“, посочи той.

Андюран не вярва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да окаже сериозно влияние върху цената на „черното злато“, тъй като новият лидер може да направи твърде малко в краткосрочен план, за да се отрази на растежа на предлагането.

Въпреки това експертът подчерта, че ролята на Тръмп като геополитически фактор и ефектът от това върху динамиката на цената на петрола са нещо, на което трябва да се обръща внимание.

„Не мисля, че Тръмп има голямо влияние върху търсенето и предлагането на петролния пазар. Ако има някаква сериозна промяна, тя ще е свързана с Иран – в случай, че той реши отново да им наложи санкции“, прогнозира Андюран.   

Коментари: 0