Петролът сорт Брент се върна над $29 след поредно 12-годишно дъно

Китайската икономика с най-бавен растеж за последните две десетилетия

Петролът сорт Брент се върна над $29 след поредно 12-годишно дъно
124 ~ 1 мин. четене

Валутен пазар

Американските финансови пазари бяха в по-голямата си част затворени вчера, но това не намали натиска върху канадския и австралийския долар. За последния новата краткосрочна съпротива е на 0.6930, а пазара използва всяка възможност да продава при каквото и да е нарастване заради натиска върху суровините. Зелените пари удържат нивата около 1.45 срещу канадския долар, а въпросната цифра е засега добра подкрепа.

Евро/долар се търгува в тесен рейндж около нивата от 1.09. Долар/йена коригира резките спадове от предните дни и след преодоляването на 117 се насочи към 118.

Суровини

Златото се движеше в тесен рейндж при полузатворените пазари в САЩ. Среброто следваше златото. Платината продължава да е на голям дискаунт спрямо златото и приближава дъното от рецесията през 2008 на нивата около 800 долара.

Никелът поведе ралито на базовите метали, които се възстановяваха от загубите. Предстоящите важни данни от Китай днес вероятно ще доведат до голяма волатилност на пазарите.

Цената на петрола остава слаба. При относително непроменените фундаменти настроенията на инвеститорите движат цената на петрола. Това е видно от рекордно големите къси позиции. Те отразяват и повишените опасения, че Иран допълнително ще наводни пазара с още по-голямо предлагане.

Капиталови пазари

Вчера беше спокоен ден, тъй като американските пазари бяха затворени по случай деня на Мартин Лутер Кинг и заради липсата на важни икономически доклади.

Европейските борсови индекси паднаха за трети пореден ден. В един момент пазарите отчитаха растеж от над 1%, но опасенията за световния икономически растеж и слабостта на петрола върнаха негативните настроения.

Подкрепи Economic.bg