Петролът продължава да поскъпва, но докога?

Оптимизмът от тази седмица може да се превърне в песимизъм само за месец

Петролът продължава да поскъпва, но докога?

Снимка: Unsplash

От отбягвана енергията отново се превърна в любима на Уолстрийт. През последната година енергийният подиндекс на S&P 500 е нараснал със 17%. Благодарение на скока на цените на петрола и очакванията за икономическо възстановяване от пандемията, това е най-добре представящият се сектор на S&P 500.

Катастрофалните събития в Тексас тази седмица подадоха ръка на ралито, тъй като дълбокото замръзване в щата доведе до спад от 30% на националното производство на петрол, изпращайки американския лек суров петрол (WTI) над 61 долара за барел. Както обикновено, всичко това накара анализаторите да ревизират очакванията си за курса на „черното злато“ и енергийната индустрия.

Том Лий от Fundstrat например заяви в бележка до клиентите, цитирана от Insider, че енергийните акции могат да спечелят още 66%, ако цените на петрола достигнат 80 долара за барел. Ръководителят на изследването на компанията отбеляза, че 17-процентовата печалба в енергийните запаси през годината се е осъществила без значителна подкрепа от институционални инвеститори.

Колко дълго ще остане това в посока нагоре зависи от това докога студът ще се задържи в Тексас. Според последните прогнози щатът е в очакване на още един кръг зимно време, преди температурите да се върнат към средните за годината. И все пак възстановяването на производството на петрол, а и рафинирането (тъй като прекъсванията на електрозахранването спряха работата на рафинериите), може да отнеме повече време.

Първоначалните очаквания, че замразяването ще продължи няколко дни и нещата бързо ще започнат да се нормализират, до голяма степен бяха заменени от подозрения, че седмицата може да приключи преди „рестарта“ на цялата замразена петролна и газова инфраструктура, пише Алекс Лонгли от Bloomberg.

Колкото по-дълго студът се задържи, толкова по-високи ще са цените, тъй като целият свят се чувства в крачка със САЩ, след като страната стана един от най-големите износители на нефт в света. И все пак потенциалът за повишаване на цените и енергийните акции може да се смекчи малко, след като Саудитска Арабия прекрати доброволното си намаляване на производството с 1 млн. барела на ден. Wall Street Journal съобщава, че кралството ще обяви прекратяване на това съкращение на следващото заседание на ОПЕК+ в началото на март.

Според инвестиционното звено на Citi общата производствена загуба от замръзването в Тексас може да достигне 16 млн. барела до началото на март. Саудитска Арабия може да компенсира това за 16 дни, след като премахне доброволното си ограничение от 1 милион барела на ден. Това означава, че ситуацията, поне по отношение на глобалните доставки, всъщност не е драматична.

Според източници на Bloomberg действителната загуба на производство може да достигне до 32 млн. барела, което означава, че цените могат да останат по-високи за по-дълго. Дали биха могли да достигнат 80 долара за барел обаче е съмнително. Това ще изисква много по-дълбок спад на производството, съчетан с програмата за стимулиране на президента Байдън от 1.9 трлн. долара, която се очаква да даде тласък на американската икономика, и с масови ваксинации, които се очаква да доведат до връщане към нивата на търсенето на петрол отпреди избухването на пандемията.

Планът от 1.9 трлн. долара все още не е одобрен от Конгреса, а ваксинациите ще отнемат поне още няколко месеца, за да се създаде имунитет на населението.

С други думи – ситуацията с петрола остава силно нестабилна. Това означава, че оптимистичните прогнози от тази седмица могат да станат песимистични за един месец, както често се случва, когато непредвидени събития обърнат пазара от свръхпредлагане към дефицит.

Коментари: 0