Петролът скочи след уплахата за здравето на Доналд Тръмп

Ситуацията в Норвегия също подкрепя цените на „черното злато“

Петролът скочи след уплахата за здравето на Доналд Тръмп

Снимка: Pixabay

880 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се повишиха с приблизително 2% в понеделник благодарение на позитивните коментари от докторския екип на президента на САЩ Доналд Тръмп, който в петък бе диагностициран с коронавирус. Президентът влезе в болница в събота, но може да бъде изписан още в понеделник, предава Reuters.

Здравословното състояние на Тръмп успокои политическата несигурност на глобалните пазари и това повиши цената на европейския петрол от сорт Брент до 39.97 долара за барел, което е увеличение с 1.78% към 09:50 ч българско време. Лекият американски суров петрол WTI поскъпна с 1.94% до 37.77 долара за барел.

В петък петролът поевтиня с малко над 4% заради многото неизвестни около състоянието на президента на най-голямата икономика в света, а към това бяха прибавени и опасенията на инвеститорите от ръста на новите случаи с коронавирус по света. Анализаторите обаче заявиха, че възстановяването в понеделник е предизвикано от облекчаване на най-лошите страхове за здравословното състояние на Тръмп, макар и помрачени от някои смесени сигнали.

Цените бяха подкрепени и от разрастващата се стачка на работниците в Норвегия в понеделник, която може да намали производствения капацитет на страната с до 330 хил. барела петролен еквивалент на ден или 8% от общата й продукция, според данни на норвежката петролна и газова асоциация. Това компенсира индикациите за нарастващо предлагане на петрол на пазара.

Либия, член на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), отбеляза почти трикратно нарастване на добива си, който достигна 270 хил. барела на ден миналата седмица, след като източните сили облекчиха блокадата на петролната инфраструктура на страната.

Този много крехък дефицит на предлагане, който имаме, изглежда ще изчезне, ако Либия произведе допълнителни половин милион барела на ден сама“, каза икономистът на OCBC Хауи Лий, добавяйки, че може да забави усвояването на излишните запаси.

Междувременно неотдавнашното увеличение на цените накара някои американски производители да възобновят сондажните си дейности.

Нарастването на доставките обаче идва в момент, в който суровият внос на Китай се забавя, което може да намали цената на Брент до 41 долара за барел през четвъртото тримесечие, твърдят анализаторите на JP Morgan в бележка от 2 октомври, оставяйки ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, да се изправят пред още едно решение за съкращения на доставките през ноември.

Подкрепи Economic.bg