Азербайджан разработи специален стандарт за лечебния си нефт

Лечебните качества на нафталановия нефт са известни на местното население отдавна, като на негова база вече се произвеждат най-различни видове олио, мазила и кремове

Азербайджан разработи специален стандарт за лечебния си нефт

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

888 ~ 1 мин. четене

Освен като основна суровина за производство на различни видове горива (бензини, керосини, дизели, мазути и пр.), гудрони, парафини и пластмаси нефтът вече се използва и за лечение на различни заболявания, основно кожни. Засега това се отнася основно за петрола, добиван недалеч от азербайджанския град Нафталан.

Затова и в Азербайджан разработиха проект на държавен стандарт за нафталановия нефт, който се използва в медицината за лечение на кожни заболявания.

Лечебните качества на нафталановия нефт са известни на местното население отдавна, като на негова база вече се произвеждат най-различни видове олио, мазила и кремове за лечение на кожни заболявания. Но за да бъде занапред всичко научно изследвано и категорично доказано, Азербайджанският институт по стандартизация е разработил специален държавен стандарт AZS 886:2020, наречен „Местният нафталанов нефт. Общи изисквания“. Стандартът е бил утвърден със заповед на института от 13 август след дълго съгласуване с изпълнителната власт на град Нафталан, както и с министерствата на здравеопазването и на извънредните ситуации, с „Лечебно-оздравителния център в Нафталан „Нафталанова маз без смоли“ и други държавни и местни структури, съобщават медиите в каспийската държава.

Според тях утвърждаването на новия стандарт за добивания край Нафталан нефт с доказани лечебни качества ще способства за повишаване на конкурентноспособността на Азербайджан като туристическа дестинация чрез повишаване на качеството на произвежданите лечебни продукти и за развитие на медицинския туризъм в страната.

Подкрепи Economic.bg