Петър Чобанов: Пари има, но се харчат страшно неефективно

Средствата не стигат навреме до хората

Петър Чобанов: Пари има, но се харчат страшно неефективно

Снимка: МФ

1516 ~ 1 мин. четене

Големият проблем е, че парите не стигат навреме до хората и показател за това е по-голямата концентрация на разходи през декември 2020 г. Това означава, че средствата не са били насочени към нуждаещите се в най-тежките кризисни месеци и като цяло в периода до ноември. Това каза доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър, в ефира на bTV.

Това е страшна неефективност.“

Според финансиста няма логика моделът на разходите по време на криза да е същият като в обикновено време. Проблемът не е в липсата на пари, а на готовност и организация, каза Чобанов. Той отбеляза, че средствата от Европейския съюз идват наистина по-бързо отколкото 2019 г. „Проблемът е, че не се използват ефективно и навреме, както и че се концентрират в края на годината, а е можело да стигнат до хората“, коментира финансистът. 

„Трябваше да се търси по-висока ефективност на разходите. Ясно е, че парите са оскъдни и няма да стигнат за всички. Въпросът е дали можеше да се насочат средства към други, непланирани разходи. За съжаление не видяхме такъв процес.“

Отсрочването на кредитите според Чобанов не може да компенсира липсата на средства в кризисните моменти. Според него най-прозрачна е ситуацията с мярката „60/40“, смята Чобанов, според когото тя „до някаква степен работи и успява да съхрани работни места“.

Според него най-важното в тази криза е да се запази работната сила, както и да се предотврати обратното изтичане на хора извън страната след края ѝ.

Що се отнася до спада на европейско ниво, той е „безпрецедентен“ и по-висок от този по време на глобалната финансова криза. Положителното е, че с времето правителствата са успели да се адаптират към кризата. Показателното е, че второто тримесечие остана най-тежкото откъм срив на икономиката, докато през последното, въпреки че отново имаше затваряне, нещата изглежда по-добре.

Подкрепи Economic.bg