Pfizer разработва хапче срещу коронавирус

Идеята е то да се прилага при вече заразени хора и да блокира разпространението на вируса в организма

Pfizer разработва хапче срещу коронавирус

Снимка: Unsplash

6352 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Pfizer обяви, че е започнала клинично изпитване на експериментално перорално антивирусно лекарство за COVID-19. Ако премине успешно през тестовете, то може да помогне за лечението на вече заразени с коронавирус и да предотврати усложнения от инфекцията. Базираната в Ню Йорк компания заяви, че първоначалното изпитване на препарата се провежда в САЩ.

Лекарството се нарича PF-07321332 и се причислява към т.н. протеазни инхибитори, които предотвратяват размножаването на вируса в организма чрез потискане на отговорния за това ензим. Такъв тип продукти се използват за лечение на други вирусни патогени като ХИВ и хепатит С.

Справянето с пандемията на COVID-19 изисква както превенция чрез ваксина, така и целенасочено лечение за тези, които се заразяват с вируса", заяви главният научен директор на Pfizer, Микаел Долстен, в съобщение за пресата.

Първоначалните клинични проучвания показват „мощна“ антивирусна активност срещу COVID-19, казват от Pfizer. Тъй като се приема през устата, лекарството ще може да се използва извън болниците за хора, които вече са заразени. Изследователите се надяват, че новият препарат ще предотврати прогресирането на болестта и хоспитализациите.

„Предвид начина, по който SARS-CoV-2 мутира и продължаващото глобално въздействие на COVID-19, достъпът до нови възможности за лечение е от решаващо значение за борбата с пандемията.“

Здравните експерти казват, че светът ще се нуждае от множество лекарства и ваксини за прекратяване на пандемията, която е заразила повече от 29.8 милиона американци и е убила най-малко 542 991 за малко над година, според данни, събрани от университета Джон Хопкинс.

Pfizer заяви, че ще предостави повече подробности за лекарството през следващия месец.

Компанията работи и върху друго лекарство от същия клас, което може да се прилага интравенозно. То е известно като PF-07304814 и понастоящем това е във фаза 1b на клинично изпитване при пациенти, хоспитализирани с COVID-19.

Коментари: 0