Плах ръст на китайското производство и спад на продажбите през май

Заради пандемията страната все още е зависима предимно от вътрешното потребление

Плах ръст на китайското производство и спад на продажбите през май

Снимка: БТА

Китайските фабрики засиливат производството за втори пореден месец през май, след като страната се отърси от икономическия удар на коронавируса, въпреки че по-слабия от очакваното ръст предполага съвсем крехко възстановяване, пише Ройтерс.

Данните от понеделник показват и трайно свиване на продажбите на дребно и инвестициите, което е знак, че много сектори все още се борят с последиците от тежките блокировки във втората по големина световна икономика в началото на тази година.

Глобалните лидери внимателно наблюдават Китай, за да видят колко време отнема да се изправи на крака и да планират собствените си строги антивирусни мерки и да рестартират икономиките си.

Според анализатори признаци на подобрение продължават да се наблюдават в Китай, вариращи от производството на стомана и продажбата на автомобили. Те обаче предупреждават, че може да са необходими много месеци, за да се върне дейността към нивата преди кризата.

„Индустриалното производство като цяло се подобрява, но все още има доста трудности и несигурности“, казва в изявление Джан Юан, служител на Националното статистическо бюро.

Ръстът на индустриалното производство достига до 4.4% през май спрямо година по-рано и това е най-високото му ниво от декември насам, показват официалните данни в понеделник. Анкетирани от Ройтерс аналитици обаче очакваха увеличение с 5,0% спрямо 3,9% през април - първото настване след появата на вируса в Китай в края на миналата година.

Но сривът на поръчките за износ на фона на глобалните блокировки остави фабриките по-зависими от вътрешното търсене, което се възстановява с по-бавни темпове.

Продажбите на дребно падат за четвърти пореден месец. И въпреки че спадът през май от 2,8% е доста по-малък от 7,5% през април, той е по-голям от очакванията на анализаторите за 2,0 на сто. Тежките загуби на работни места и опасенията от втора вълна от инфекции са във вниманието на потребителите.

Други данни показват, че инвестициите в недвижими имоти намаляват с 0,3% през януари-май спрямо година по-рано - много по-малко, отколкото в предишните месеци.

Китайският брутен вътрешен продукт се е свил с 6,8% през първото тримесечие, което е първият спад откакто се отчита статистиката. Изтъквайки несигурните перспективи, правителството не си постави цел на растежа на БВП на годишното събрание на парламента през май - за първи път от близо две десетилетия.

Bank of Communications сега очаква БВП на Китай да се върне към умерен растеж през второто тримесечие, подпомогнат от възстановяването на инвестициите в имоти.

Други обаче все още виждат рискове, тъй като крехката заетост тежи върху потреблението. Икономистите на ING поддържат прогнозите си за спад на БВП с 3,1% през второто тримесечие и 1,5% през 2020 г.
Коментари: 0