Планираме IQOS да достигне до потребителите в цялата страна

Вярвам, че един ден продуктите с нагряване, без горене ще заменят напълно цигарите по света

Джордж Маргонис:

Планираме IQOS да достигне до потребителите в цялата страна
Автор: Александра Сотирова
Джордж Маргонис е генерален мениджър на "Филип Морис България"от 2016 г. Той има близо 17 години опит във Philip Morris International. През ноември м.г. Филип Морис пусна IQOS на пазара в България. Така страната ни стана 32-та държава, в която компанията обяви началото на най-голямата промяна в тютюневата индустрия към изграждане на бъдеще, в което новите революционни бездимни алтернативи ще заменят цигарите. IQOS е високотехнологична система за прецизно поддържане и контролиране на температура до 350 градуса, необходима за оптимално нагряване на тютюна, без достигане на температурата на горене. Специалните тютюневи стикове, съдържащи уникално обработен висококачествен тютюнев бленд,са разработени за употреба само с IQOS, така че при нагряването им се отделя пара с аромат на истинския тютюн и никотин. 

Преди дни компанията откри и първия си IQOS бутик в столичния мол „Сердика“. По този повод разговаряме с г-н Маргонис за продажбите на бездимните тютюневи изделия в страната.


Г-н Маргонис, има ли сериозен интерес в България към високотехнологичната система IQOS?

Само преди 3 месеца пуснахме на пазара новите бездимни изделия с нагряване, без горене и това превръща България в 32-та държава, в която се изгражда бъдеще без дим. Вече близо 4 милиона мъже и жени по света избраха да спрат да пушат и да преминат към нашите продукти с нагряване. Радваме се, че вече и в България можем да предложим на над 2,5 милиона пълнолетни потребители да преминат към по-добри алтернативи от цигарите и сме обнадеждени от изключително силния интерес, който те проявяват до момента в цялата страна. 

Това, което е още по-окуражаващо, е, че българите се интересуват и имат желанието да научат повече за новата категория на изделия с нагряване, без горене. По моите наблюдения, българските потребители като цяло са любопитни за новостите в технологиите и иновациите и смятам, че именно това е една от причините за търсенето на електронната система с нагряване. 

С откриването на първия ни специализиран IQOS бутик в столицата, София се нареди до световни центрове като Токио, Милано, Лондон и Москва като част от стратегията за изграждане на бъдеще без дим. Това ще бъде пространството за пълнолетните потребители, които искат да се откажат от пушенето и да получат повече информация за електронната система с нагряване на тютюн. 

Разполагате ли с данни колко устройства вече са продадени в България?

Много е рано да се предоставя информация, тъй като пълнолетните потребители все още са във фаза, в която опитват и свикват с новото преживяване, но това, което мога да кажа е, че до момента интересът към бездимните изделия и техните предимства за пълнолетните пушачи в София и страната е изключително висок и ние сме горди, че IQOS се превръща в истински двигател на промяната в индустрията и в нагласата на обществото за преминаване към бъдеще без дим. Ние сме изцяло ангажирани с тази кауза и затова ще продължаваме да инвестираме в човешки ресурси, в научни изследвания и разработки и в производствени мощности.

Има ли нови независими научни данни за новата система и каква е оценката на научните данни на Вашата компания?

Обнадеждени сме от нашите научни резултати до момента, както и от външната независима оценка на някои международните агенции, които потвърждават намалението на вредните емисии при използването на IQOS в сравнение с конвенционалните цигари. 

В края на месец януари, Научният консултативен комитет към Федералната агенция по храни и лекарства (FDA) заключи, че пълното преминаване към IQOS би означавало значително намаляване на излагането на потребителите на вредните химически вещества, в сравнение с тези, които се отделят в цигарения дим. Междувременно през декември миналата година Германският федерален институт за оценка на риска и Комитетът по токсикология на Великобритания  представиха своите независими данни за IQOS, които потвърждават, че тютюневите изделия с нагряване намаляват излагането на вредни химични вещества в сравнение с цигарите, както и вероятността за цялостно намаление на здравния риск за пушачите, преминали към тези продукти. Това ни дава увереност да продължим с клиничните проучвания и с инвестициите в научни изследвания.

Ще откривате ли още обекти в други градове в страната?

За момента не можем да разкрием с точност търговските си планове, тъй като предлагането на иновативните бездимни продукти изисква различен бизнес модел и поддържане най-високо ниво на обслужване на пълнолетни потребители. Силно вярвам обаче, че един ден продуктите с нагряване, без горене ще заменят напълно цигарите по света и това ще може да се случи и в цяла България.

Коментари: 0