Плевнелиев: Ако VW избере Турция, ще е лош сигнал за демократично мислещите хора на Балканите

Германският концерн е напът да се спре на Измир за място, където да изгради новия си завод

Плевнелиев: Ако VW избере Турция, ще е лош сигнал за демократично мислещите хора на Балканите
3983 ~ 1 мин. четене
Ако Volkswagen изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите. Това каза президентът на България (2012-2016 г.) Росен Плевнелиев в ефира на Нова тв тази сутрин. 

Той подчерта, че официално решение къде да бъде построен новият завод на германския концерн все още няма и за такова може да се говори едва, когато бъде подписан договор с една от двете страни. По думите на Плевнелиев концерн като VW просто не може да си позволи на финалната права да остане само една държава, защото има вероятност тя да започне „да извива ръце“. 

Според него, ако изборът падне върху съседна Турция, която не е част от Европейския съюз, не е ясно ориентирана геополитически, а и има икономически затруднения в момента, това ще е лош сигнал за демократично мислещите хора в региона. „Всички на Балканите наблюдават много внимателно какво ще се случи“, обърна внимание Плевнелиев. 

„Категорично не съм съгласен с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че именно защото и в Турция има много демократично мислещи хора, една инвестиция на Volkswagen там би подкрепила тях”, каза още той.  

Управителният съвет на VW вече взе решение заводът да бъде построен в Измир. Сега предстои да се произнесе и надзорният съвет. Крайното решение все още не е обявено официално и това даде повод на управляващите у нас да продължат да представят България като претендент. 

Подкрепи Economic.bg