Валутата на Аржентина се срина с 15% след изненадващи изборни резултати

Инвеститорите са загрижени от идването на власт на популисти

Валутата на Аржентина се срина с 15% след изненадващи изборни резултати

Снимка: БТА

464 ~ 1 мин. четене
Изненадващият резултат на първичните избори в Аржентина изпрати националната валута на страната и акциите рязко надолу. Това показва, че инвеститорите се опасяват от възможността популистите да се настанят на мястото на настоящото правителство, което е добре ориентирано към бизнеса, пише CNN.  

Аржентинското песо се понижи с 15.3% в понеделник спрямо долара. А два борсово търгувани фонда, следящи акциите на страната, паднаха с над 20%.

Новините идват, след като на изборите в неделя Алберто Фернандес спечели над 47% от гласовете. Наблюдателите смятат, че има голяма вероятност той да извоюва победа на изборите на 27 октомври и да измести президента Маурисио Макри, който на сегашния вот събра по-малко от 33% от гласовете.

Икономиката на Аржентина е в дълбока рецесия, като равнището на безработицата там, според Световната банка, е 9.5%, а инфлацията – 55.8%. Опасенията на инвеститорите са, че дойдат ли на власт популистите, може да не изпълняват задълженията по държавния дълг на страната.

Макри въведе широки мерки за строги икономии, включително повишаване на данъците и намаляване на субсидиите за гориво, за да намали правителствените разходи, след като през миналата година беше принуден да поиска спасителен пакет от 50 млрд. долара от МВФ.


Подкрепи Economic.bg