Плевнелиев: България осъжда актовете на насилие в Брюксел

Кристалина Георгиева призова гражданите на белгийската столица да не излизат от домовете си

Плевнелиев: България осъжда актовете на насилие в Брюксел
256 ~ 2 мин. четене

“Новината за терористичните актове на летище “Завентем” и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещумирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин”. Това се казва в съболезнователна телеграма на държавния глава Росен Плевнелиев до Негово Величество Филип, Крал на белгийците. 

„От името на българския народ и от мое име, приемете най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите. В този тежък момент, бих искал да изразя нашата съпричастност и съчувствие и да пожелая бързо възстановяване на пострадалите”, написа президентът Росен Плевнелиев до краля на Кралство Белгия.

Остро и решително осъждам днешните брутални терористични атаки в Брюксел. България застава редом до Белгия в знак на солидарност срещу тероризма. Това казва министър-председателят на Р България Бойко Борисов в изявление във връзка с атаките в Брюксел на 22 март, съобщават от правителствената информационна служба.

"Брюксел не е просто белгийската столица. Това е столицата на обединена Европа. Това е сърцето на една общност, към която България принадлежи. Днес повече от всякога всички европейци трябва да покажем на целия свят, че няма да позволим на тероризма да разруши нашата цивилизация. Знам, че ще го направим по най-убедителен начин, защото това е част от нашите общи ценности, от нашия общ морал и култура. Искам да уверя приятелския белгийски народ и неговото правителство, че България е заедно с тях в този труден момент и могат да разчитат на всяка възможна наша подкрепа и солидарност. Изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите", казва още премиерът.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова гражданите на Брюксел да не излизат от домовете си и да не напускат сградите, ако са на работните си места, след серията бомбени експлозии в белгийската столица. Георгиева отправи призива си чрез съобщение в социалните мрежи.

Еврокомисарят заяви, че европейските институции са заедно в този момент, за да осигурят сигурността на европейците.

Френският посланик в София Ксавие Лапер Дьо Кабан също говори за битката срещу тероризма. „Ние сме решени да се борим срещу тероризма. Тази битка засяга всички европейски държави. Това е камъкът на Сизиф, който ще трябва постоянно да бутаме нагоре по хълма", каза той пред репортер на Economic.bg.

Тероризмът нагло иска да разруши свободата и демокрацията. От нас всички зависи да не позволим на ислямските терористи да постигнат този успех. Брюксел е под атака! Осен летището и две метростанции са взривени. Това написа в официалния си профил в една от социалните мрежи българският евродепутат Андрей Ковачев.

Подкрепи Economic.bg