По-дълга коледна ваканция за учениците

Според новата заповед на просветния министър вторият учебен срок ще започне по различно време за всички класовете

По-дълга коледна ваканция за учениците

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Коледната ваканция за учениците ще започне малко по-рано тази година – още на 22 декември, става ясно от заповедта на просветния министър Красимир Вълчев. Вместо децата да се върнат към уроците 2 дни преди Коледа, след като на 21 декември приключва националния локдаун, от следващия ден те директно ще излязат в зимна ваканция. По този начин учениците няма да учат от 22 декември 2020 г. до 3 януари 2021 г.

Според решението вторият учебен срок ще започне по различно време за всички класовете. Със заповедта на Красимир Вълчев се определят две седмици за учениците в IV-VI клас, в които дните да са неучебни и да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа. Времето им за провеждане ще се определя от съответното училище и може да се извършва и от разстояние в електронна среда.

В заповедта се определя още и една учебна седмица за учениците в I – III клас, която да е предназначена за проектни и/или творчески дейности. И две седмици, в които дните ще бъдат неучебни и ще се използват за наквасване на материала, занимания по интереси или за обща подкрепа.  

Междусрочната ваканция за VII - XII клас ще бъде на 3 февруари 2021 г., а за I – VI клас ще бъде в зависимост от решението на съответното училище.

Началото на втория учебен срок ще започне на 4 февруари 2021 г. за учениците от VII - XII клас, а за обучаващите се в I – VI клас първият учебен ден от втори срок ще е след изтичане на 18 учебни седмици в зависимост от решението на съответното училище.

Според заповедта краят на втория учебен срок за учениците от I до III клас ще е на 23 юни 2021 г., а за всички останали класове на 30 юни 2021 г.

Коментари: 0