По-малко учители преди старта на учебната година

Около 10% от преподавателите в България са пред пенсия, а младите учители под 35 години са едва 5%

По-малко учители преди старта на учебната година
328 ~ 1 мин. четене

Синдикатите в образованието предупредиха за недостиг на учители на прага на новата учебна година, съобщи Нова телевизия. Около 10% от преподавателите в България са пред пенсия, а младите учители под 35 години са едва 5%. Основната причина за отказа им от преподавателската професия са ниските заплати.

Недостатъчният брой кадри тази година ще се усети най-вече в малките населени места и по предметите информатика и чужди езици, предупреждават синдикатите.

Според проучване, проведено от социалното министерство сред търсените професии в следващите 3 години учителите ще са сред най-дефицитните кадри. Едва 10% от студентите по педагогика решават да станат учители, а останалите се преквалифицират.

По-голямата част отбългарските педагози, решили да се занимават с професията, емигрират.

„Най-много български учители искат да работят в Испания и затова са най-много издадените удостоверения за квалификация. Следващите страни са Великобритания, Австрия, Германия”, обясни пред БНТ Вержиния Цанкова, главен секретар на Националния център за информация и документация (НАЦИД).

Най-голяма част от емигриращите учители са на възраст между 35 и 40 години. Следват преподавателите между 40 и 50, а най-малко, оказва се, са младите учители.

Заминаващите преподаватели са най-вече начални учители и преподаватели по езици.

Освен спада на учителните, намаляват и първокласниците в България. Тази година са записани 64 841 първокласници, с около 2 хил. по-малко спрямо миналата година. Наблюдава се наплив от първокласници в големите градове, като те са най-много в София - 11 101.

Подкрепи Economic.bg