По-строги мерки за сигурност по курортите

Този летен сезон контролът на сигурността ще се засили, чрез съвместни патрули с други държави и засилено видеонаблюдение.

По-строги мерки за сигурност по курортите
284 ~ 2 мин. четене

Затягат мерките за сигурност по родните курорти. За идният летен сезон се обсъждат съвместни патрули с други държави и по-добро видеонаблюдение на курортите у нас.

След атентата на летището в Бургас, много от българските хотели засилиха мерките си за сигурност.

“Това го правим с жива охрана, видеонаблюдение, с превантивни мерки, постоянно се консултираме от органите на МВР по отношение на охраната“ споделя пред Нова телевизия Георги Мицов – управител на хотел в Бургас.

Собствениците и служителите на хотелите ще бъдат инструктирани да предупреждават и да обясняват как да действат при опасност. Бързата реакция и овладяването на положението е най-важното, особено по време на бедствия, каквито миналата година имаше не малко.

Големите курорти ще бъдат и със задължително видеонаблюдение . Засега обаче притеснението е насочено към друг фактор – спадът на руски и украински туристи. Държавата очаква труден летен сезон, но все пак има оптимизъм за ръст от 3-4% при летовниците.

„Компенсираме спада на руски и украински туристи с други пазари – Германия, Полша , Израел, Скандинавските туристи, Балканските страни“ сподели пред Нова, Николина Ангелкова, министър на туризма.

Предлага се и друга мярка, с която българските туристи да запълнят празните места в хотелите -  работниците да получават ваучери за почивка.

„Ваучерите ще бъдат двукратни и ще могат да се ползват  в определени периоди и ще са на по-голяма стойност от тези за храна“, пояснява Андрей Делчев от Института за изследвания и анализи в туризма. Чрез тази мярка се предполага, че ще се стимулират 500 000 пътувания годишно, а в хотелите ще влязат още 100 млн. лева.

Коментари: 0