Почина бившият шеф на Fiat Серджо Маркионе

Той постъпи в болница за операция на рамото, но през последните дни състоянието му се влоши

Почина бившият шеф на Fiat Серджо Маркионе

Снимка: БТА

968 ~ 1 мин. четене

Бившият главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler (FCA ) Серджо Маркионе е починал в болницата в Цюрих. Това става ясно от изявление на управляващия акционер на автомобилния производител, цитиран от CNBC.

„За съжаление, това, от което се страхувахме, се е случило. Серджо Маркионе, човек и приятел, си отиде”, казва президентът на Fiat Джон Елкън. 

Той постъпи в болница за операция на рамото, но през последните дни състоянието му се влоши.

Маркионе почина на 66 годишна възраст.

Миналата седмица Серджо Маркионе беше сменен от поста изпълнителен директор на Fiat Chrysler от Майк Манли заради здравословните проблеми.

Маркионе е смятан за легенда в развитието на автомобилния концерн. Той стана шеф на Fiat през 2004 г. и под негово ръководство компанията се сля с Chrysler, отдели Ferarri в отделно дружество, драстично увеличи продажбите и намали дълга почти до минимум.

"Епохата на Серджо Маркионе като главен изпълнителен директор на Fiat вече е легенда," каза по-рано тази година анализаторът Макс Уорбъртън от Bernstein.

Маркионе ще бъде запомнен с това, че изигра централна роля във реорганизацията на Fiat Group, превръщайки я в една от най-успешните компании в автомобилната индустрия.

Подкрепи Economic.bg