Под натиска на Китай Apple премахна популярно в Хонконг приложение

То се е ползвало от протестиращите да следят полицията и да устройват засади

Под натиска на Китай Apple премахна популярно в Хонконг  приложение

Снимка: БТА

836 ~ 1 мин. четене
Американската технологична компания Apple бе принудена да премахне мобилно приложение от App Store, използвано от протестиращите в Хонконг да проследяват движението на полицията. Мотивът е, че апликацията нарушава правилата, тъй като се използва за засада на органите на реда, пише CNBC. 

Приложението, което бе достъпно за изтегляне през виртуалния магазин на Apple, доведе до остри критики срещу гиганта от страна на властите в Пекин. Комунистическата партия в Китай нарече апликацията „отровна“ и обвини компанията от Купертино, че, предоставяйки го на своята платформа, на практика подпомага протестиращите в Хонкогнг. 

Apple първоначално отхвърли призивите, но миналата седмица обърна курса по отношение на приложението Hkmap.live. Компанията заяви, че е стартирала разследване, след като „много загрижени клиенти в Хонконг“ са се свързали с нея във връзка с приложението, след което е било установено, че използването му застрашава полицията и жителите. 

Въпросното приложение показва местоположението на полицията. След съвместна проверка на Apple и Бюрото за киберсигурност и технологична престъпност в Хонконг е установено, че то е било използвано за насочване и засада на полицията, става ясно от изявление на компанията. Заключението е, че всичко това е заплаха за обществената безопасност, тъй като апликацията се е използвала от престъпници. 

Приложението е премахнато от App Store, спирайки опитите за изтегляне по цял свят. То обаче е продължило да работи за потребителите, които вече са го били свалили, уточнява Reuters. През iPhone е била достъпна и уеб версия на софтуера. 
Подкрепи Economic.bg