Покачване на оборота в търговията на дребно

Основен принос имат продажбите на компютърна и телекомуникационна техника

Покачване на оборота в търговията на дребно

Снимка: Стоян Йотов

280 ~ 1 мин. четене

Предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт показват покачване в оборота в търговията на дребно с 0,5% през септември, спрямо август. Календарно изгладените данни показват покачване с 5,6% на годишна база.

Най-голям месечен ръст Институтът отчита за продажбите на компютърна и телекомуникационна техника - 2,3%, следвани от фармацевтични и медицински стоки – 2% и битова техника и мебели – 1,7%. Продължава тенденцията да се увеличават продажби чрез алтернативни методи (интернет, телефон, по пощата). През септември ръстът в този бранш е 1,5%. Най-значително понижение се регистрира при храните, напитките и тютюневите изделия – 0,6%.


На годишна база оборотът нараства най-силно в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 19,4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 14%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 8,9%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 6,2% и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 5,6%. Спад е регистриран в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3,2%.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg