Покупката на жилище си струва, ако е в престижен район

Ценовите нива няма да падат, а качествените имоти се изчерпват изненадващо бързо

Люба Атанасова:

Покупката на жилище си струва, ако е в престижен район
4718 ~ 5 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Люба Атанасова e изпълнителен директор на „Имотека”. От 2015 г. поема развитието на  най-новата компания в групата на AG Capital. Започнала е работа в групата през 2005 г. като брокер в «Адрес недвижими имоти», след като самата тя е била клиент на компанията. През 2007 г. става мениджър на кантора „Оборище”, от която обособява два допълнителни екипа, създавайки новите кантори „Бизнес имоти“ и „Наеми“. Успешно ръководи трите кантори и през 2012 г. е назначена за мениджър на «Адрес недвижими имоти» за регион София. Преди да започне работа в групата на AG Capital е развивала собствен бизнес в сферата на строителството и петролните продукти.

Г-жо Атанасова, може ли да се каже, че дълбоката криза при недвижимите имоти вече е преодоляна?

Кризата при жилищните имоти отдавна е преодоляна, динамиката расте още от 2014 г. Пазарът днес е активен, очакванията на купувачи и продавачи са относително сходни. Появява се предлагане, което във все по-голяма степен – и качествено, и количествено, покрива търсенето, макар обемът на новото строителство да не отговаря на интереса. В този контекст за криза отдавна не говорим. Това, върху което трябва да се концентрираме днес, са поуките, които тази криза ни даде, да се опитаме да подхождаме отговорно и професионално към пазара на жилища.

Какви тенденции се очертават напоследък в търсенето и предлагането?

Търсенето е насочено главно към качествени и функционални имоти, за които все още е характерен недостиг. Интересът е основно към двустайни и тристайни имоти на удобни места в София. Сигурният квартал и обширните зелени площи стават все по-важни за купувачите, особено за семействата с малки деца. Инвеститорите днес базират проектите си на потребителските нужди и интерес. Стремят се да предложат функционални имоти на разумни цени, като внимателно подбират локацията, което е нелека за столицата задача.

Кое днес движи пазара на недвижимите имоти?

В голяма степен много хора се мотивират за покупка на жилище поради възможността да съхранят спестяванията си. Лихвите по депозитите са твърде ниски, а тези по кредитите надали ще паднат допълнително. Затова покупката е разумна стъпка за всеки със спестени пари, особено ако е открил желания имот. Други катализатори на пазара от началото на годината са постепенният ръст на цените, започнал още през 2015 г., както и започналото вече ново строителство. Комбинацията от тези фактори създава благоприятна среда за купувачите. Много от тях се стремят да купят по-голямо жилище, продавайки по-малкото, растат и сделките с цел инвестиция.

Какво е характерно при жилищните имоти през първото полугодие на тази година – какво се търси, какво се предлага?

Търсят се все повече големи имоти, задължително с добро функционално разпределение на пространствата, светли и с хубав изглед. Интересът е както за собствено ползване и подобряване на средата на живот, така и за инвестиция. Обичайно, когато купувачът открие желаното жилище, е готов да плати цената му, но само ако то наистина отговаря на очакванията. Характерно за пазара през последните месеци е, че отстъпките имат все по-малко значение – половината сделки на „Имотека” са сключени без продавачът и купувачът да са се договорили на цена, по-ниска от първоначално обявената. Можем да обобщим, че пазарът в София е активен, условията са изгодни, а единственият недостатък днес се крие в недостига на хубави имоти. Но в следващите година-две, когато на пазара излязат сградите, които вече имат разрешително за строеж, този недостиг няма да е толкова остър.

Какъв е профилът на новия клиент на жилищен имот?

Три са ключовите характеристики на новия клиент, който е различен от купувача през 2007 г. Той купува по-голям имот. Търси престижен квартал. Готов е да плати над планираното, ако дадено жилище отговаря на изискванията му.

Строителните предприемачи излязоха ли от шока и започнаха ли да предлагат по-качествено строителство на по-добри за клиента цени?

Ако под „добри” имате предвид  ниски цени, то отговорът е - не. Строителните предприемачи излязоха от шока и започнаха да предлагат много по-добро качество, но това качество няма как да бъде на твърде ниски цени. Това не означава, че нивата са завишени. Добре е да се знае, че не е важно просто строителството да е качествено или цените да са ниски, важно е съотношението „цена-качество” да е разумно и да отговаря на очакванията на клиентите. За сградите, които в момента излизат на пазара, мога да кажа, че отговарят на това условие.

Столичният бул. „Витоша“ винаги е имал своите специфики като търговска площ. Какво се очертава като тенденция напоследък?

Бул. „Витоша” преди няколко години бе зона почти изцяло за модни магазини, а заведенията бяха малко на брой. Днес тенденцията е по-скоро обратната – булевардът все по-устойчиво се позиционира като място за срещи и забавления, налице са множество ресторанти и кафенета, а магазините осезаемо намаляха. Дори да настъпят промени с някои наематели, в следващите няколко години цялостният облик на булеварда ще се запази в настоящия си вид. Напоследък наблюдаваме и сериозен интерес към жилищата в района, което доведе и до известен ръст в цените на апартаментите.

Какво наблюдавате при бизнес имотите и тяхната покупко-продажба?

Трябва да се има предвид, че големите компании, които са ключови клиенти при бизнес имотите, търсят по-скоро наем, а не покупка. Ако говорим за малък и среден бизнес, може да се каже, че и там се наблюдава известно активизиране. То е движено от ръста в потреблението (2.5% на годишна база според НСИ), от икономическата ситуация, която мотивира все повече хора, особено млади, да стартират свой бизнес. Разбира се, говорим предимно за София и по-големите населени места.

На кого препоръчвате да купува имот сега? Къде си струва да се купи?

Имот може да купи всеки, който разполага със спестени пари и иска да ги вложи по сигурен начин. Тогава покупката е препоръчителна. Ако намери имот, който е харесван и желан, то тогава може да се каже, че покупката става задължителна. Ценовите нива няма да падат, а качествените имоти се изчерпват изненадващо бързо. Данните сочат, че над 60% от сделките се сключват в рамките на един месец след старта на търсенето. Изгодна би могла да бъде покупката и ако тя замести месечния наем. Практически, вноската по ипотечен кредит за жилище няма да се различава съществено от наемните нива, с тази разлика, че в първия случай накрая ще имате собствен имот. Струва си покупката в престижен район – центъра, „Лозенец” и „Изток” винаги са били привлекателни. Но това в голяма степен зависи от индивидуалните нужди на купувача. Хората с малки деца имат повече мотиви да купят в зелен квартал, отколкото в центъра. Техният избор често са южните райони – „Борово”, „Гоце Делчев”, „Манастирски ливади”, „Младост”, „Изгрев”, районите около парковете. 

Коментари: 0