Покупките на биткойн са нараснали със 180% от март

Слабият долар кара токена да изглежда като инвестиционно убежище

Покупките на биткойн са нараснали със 180% от март

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Биткойнът успява да удържи под натиска на пандемията от коронавирус и дори сега се търгува малко над 11 500 долара за бройка, което е най-високото му ниво от около година. Токенът е скочил с над 60% през 2020 г. и е с над 180% спрямо цента си от 4 000 долара от средата на март, пише CNN.

Според експертите важна роля за този ръст има щатския долар, който не спира да губи позиции. През последните месеци валутата се понижава заради твърденията, че Федералният резерв ще поддържа лихвите близо до нулата в продължение на години.

„Силният интерес към криптовалутата представлява своеобразен полет към безопасността“, заяви Джеймс Путра, ръководител на продуктовата стратегия за TradeStation Crypto, подчертавайки, че сигурността е относително понятие в наши дни. Инвеститорите може да мислят, че биткойнът е подходящ за хеджиране срещу потъването на долара, но виртуалната валута остава изключително променлива.

Путра призна, че много хора не биха се доверили на токена заради рисковете от хакерски атаки и различни злоупотреби. Например, наскоро имаше пробив в Twitter и се появиха постове на профилите на известни личности като Iлон Мъск, Бил Гейтс, Джо Байдън, Ким Кардашиян, Кание Уест и други промотираха измама с криптовалута.

Това притеснява експертите, като много от тях не смятат, че цените на биткойните ще продължат да се покачват към рекордните си стойности от близо 20 000 долара от края на 2017 г.

Има повече от едно мнение

Привържениците на токена не биха спрели да търгуват с него заради подобни фактори. „Има цяла армия от хора влюбени в биткойн. Те тласкат цената му нагоре, но дали това е устойчива политика?", коментира Ник Коуън, изпълнителен директор на GSX Group. Той припомни, че големите институции се отказаха от биткойн (заедно с много други рискови активи) по време на най-техните седмици за пазарите в началото на пандемията от коронавирус.

Въпреки това възходящата тенденция е приятел на търговците на биткойн и може да означава, че ралито му в крайна сметка може да продължи. Също така се очаква ходовете на Фед да тласнат инфлацията нагоре, като дори в момента се отчита покачват. Американското правителство съобщи, че цените на едро са се увеличили много повече от очакваното през юли. По-голямата инфлация би отслабила допълнително долара, би стимулирала доходността от облигациите и би дала нов тласък на биткойна да расте.

Дигитално злато за по-млади инвеститори

Ръстът на биткойна е в синхрон с този при златото, което наскоро премина психологичната бариера от 2 000 долара за тройунция. „Поскъпването на биткойн и златото за резултат от промените в поведението на инвеститорите. Сега те търсят алтернативи на акциите, облигациите и долара", казва Уил Ранг, изпълнителен директор на ETF мениджър GraniteShares.  

Забелязва се разделение според поколенията, като младите предпочитат да инвестират в биткойн, а по-възрастните в злато. Борсовата търговия и тях изпита имала силен тласък през последните пет месеца, тъй като и двете възрастови групи виждат потенциала в алтернативните валути.

Увеличението на активността на инвеститорите на дребно се отразява и на ралито на световния фондов пазар в сравнение с мартенските ниски нива, подкрепено от златото, както и на увеличението на стойността на криптовалутите.

Изглежда, че биткойн печели повече инвеститори, дори в отделите за корпоративно финансиране. Софтуерната компания за бизнес разузнаване MicroStrategy наскоро закупи за токени за 250 млн долара. Тази новина увеличи акциите на компанията с повече от 10%.

„Инвестиция отразява нашето убеждение, че биткойнът, като най-широко възприетата криптовалута в света, е надежден и атрактивен финансов инструмент с по-дългосрочен потенциал за поскъпване, отколкото националните валути“, заяви изпълнителният директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър.

Очаква се примера на MicroStrategy да бъде последван и от други. „Всяка фирма с голяма корпоративна хазна, трябва да мисли повече за това как разпределя активите си", каза изпълнителният директор на BlockFi Зак Принс, чиято компания отпуска заеми с криптовалути. „Вероятно пръсваме на зачеването на една нова тенденция", добави Принс.

Коментари: 0