Държавата иска 6-месечна гаранция за ремонтите на автомобили

Транспортният министър иска въвеждането на специализирани автомобили при изпитите за шофьори

Държавата иска 6-месечна гаранция за ремонтите на автомобили
Автор: Вероника Тонева
Обсъжда се закупуването на специализирани автомобили, с които да се полагат шофьорски изпити, както и връщането на обучението на полигон. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в рамките на провелата се днес конференция на тема: „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“. Събитието бе организирано от Министерството на вътрешните работи под егидата на Българското председателство. 

Желязков обясни, че става въпрос за коли, оборудвани с техническа система, която да дава реална и ясна информация за поведението на курсиста и изпитващия, за да се избегне максимално субективният фактор.

"Предстои да се уточни техният необходим брой и необходимият финансов ресурс. Обсъжда се вариантът да бъде възстановено обучението и изпитите на полигон", коментира министърът. Той отбеляза, че се създава звено за мониторинг на практическите изпити, каквато е практиката при теоретичните, като основната му задача ще бъде да следи и оценява работата на изпитвачите.

При обучението на водачите се предвижда още да бъде намален броят на въпросите и да се въведе втора част на изпита, в която да има видео казуси, които да тестват реакцията на изпитваните, като той отбеляза, че това е добра практика, заимствана от други европейски държави. За премахването на случаите на фиктивно обучение се обсъждат възможностите за въвеждане на електронна система за контрол на обучението.

Регистрационен режим за сервизите

Предвижда се за първи път да бъде въведен регистрационен режим и контрол на автосервизите, като те трябва да дават минимум шест месеца гаранция за извършените ремонти. Освен това се предвижда създаването на публичен регистър на сервизите с пълна информация за местонахождението, служителите и тяхната квалификация, като потребителите ще имат персонален достъп. Това ще даде възможност за създаването на история на ремонтите на автомобилите и така ще е ясно във времето за даден автомобил какви ремонти са извършени, кога и от кои сервизи. Министър Росен Желязков изтъкна, че тези мерки ще доведат не само до подобряването на пътната безопасност, но и за по-голяма прозрачност, и по-голяма ефективност.

От КАТ към ИА „Автомобилна администрация“

Министър Желязков обясни, че за да се оптимизира контролът върху техническата изправност на автомобилите при първа регистрация, дейността от КАТ преминава към ИА „Автомобилна администрация“. За тази идея разказа Economic.bg в края на месец юни, като тогава в работна група се обсъждаше регистрацията на автомобила да може да се прави на повече места в страната, вместо в сегашните само 28 регионални поделения на КАТ. Желязков отбеляза, че по този начин автомобилите ще минават цялостен технически преглед в пунктове, „отговарящи на предварително заложени критерии“.

„За облекчаване на административните тежести за гражданите ще бъде създадена електронна система за подаване и попълване на необходимите документи за регистрация“, уточни транспортният министър.

Министърът заяви, че посочените мерки ще бъдат подробно обсъдени с обществото, за да се намери оптималното сечение между интересите на всичките участници в тези процеси.
Коментари: 0