Amazon вдигна на $15 почасовата надница за всичките си служители в САЩ

Увеличава се заплащането за служителите на компанията и в други държави

Amazon вдигна на $15 почасовата надница за всичките си служители в САЩ

Снимка: Amazon

Amazon обяви, че увеличава минималната почасова надница за всички свои служители в САЩ до 15 долара след продължителен натиск от сенатора демократ Бърни Сандърс.

В изявление, публикувано във вторник, Amazon обяви, че увеличението на заплатите, което е повече от двойно над федералната минимална ставка от 7,25 долара, ще влезе в сила на 1 ноември.

То ще засегне повече от 250 000 служители на компанията, както и повече от 100 000 сезонни служители, които работят за Amazon през празничния сезон.

"Чухме нашите критици, помислихме силно какво искаме да направим и решихме, че искаме да сме лидер", заяви основателят и главен изпълнителен директор на онлайн гиганта Джеф Безос. "Вълнуваме се от тази промяна и насърчаваме нашите конкуренти и други големи работодатели да се присъединят към нас."

Amazon не пояснява кои са тези критици, но компанията се дистанцира от предположението, че увеличението на заплатите е в отговор на натиска на Сандърс.

Джей Карни, старши вицепрезидент на глобалните корпоративни дела на Amazon, добави: "Ще работим, за да спечелим подкрепата на Конгреса за увеличаване на федералната минимална работна заплата. Сегашната цена от 7,25 щ.д. е определена преди десетилетие."

Факт е обаче, че решението на компанията идва след месеци натиск от страна на сенатор Бърни Сандърс, който нападна Amazon за това колко малко плаща на работниците си и през септември внесе законопроект, озаглавен "Спрете BEZOS", който ще обложи големите компании, чиито служители с ниски заплати разчитат на държавна помощ.

Нарастването на заплатите се простира извън САЩ. Amazon съобщи в прессъобщение, че въвежда нова минимална работна заплата в Обединеното кралство, до £10.50 ($ 13.60) за района на Лондон и £ 9.50 ($12.30) за останалата част на Великобритания.

Сенатор Сандърс атакува за пореден път Amazon в профила си в Twitter в деня, когато компанията достигна капитализация от 1 трилион долара. На 4 септември той е написал, че компанията е с трилионна капитализация, основателят й Джеф Безос има 155 млн. долара състояние, а стотици служители живеят на помощи.
Коментари: 0