Политиката на Тръмп към Северна Корея

Вижте коментари от американския и британския печат

Политиката на Тръмп към Северна Корея

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп става по-миролюбив към Северна Корея, но се обгражда с привърженици на по-войнствения подход, пише в. "Вашингтон пост".

Очаква се командващият американските войски в Тихоокеанския регион Хари Харис да бъде номиниран да заеме отдавна свободния пост на посланик на САЩ в Южна Корея. Адмиралът, който е известен с войнствената си позиция към Китай, е напът да стане ключов играч в опитите на правителството на Тръмп да постигне дипломатическо споразумение с още по-враждебна и заплашителна източноазиатска сила - Северна Корея, изтъква вестникът.

Този ход, броени седмици преди планираната среща между президента на САЩ и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, може да постави Харис във важната позиция да обяснява непредсказуемата стратегия на Тръмп на Корейския полуостров, разкъсван между заплахи за война и приказки за исторически мир. 

Изборът на Харис за посланик е израз на важна динамика в засилващото се дипломатическо затопляне между САЩ и Северна Корея. Макар че смекчава реториката си с надежда да успокои напрежението с Ким, Тръмп събира екип от външнополитически "ястреби", които ще бъдат с него на масата за преговори и ще поемат отговорност за уточняването на решаващите подробности, ако лидерите обявят, че са постигнали споразумение за стремеж към сделка за ядрено разоръжаване, коментира американското издание.

Външнополитически анализатори предсказаха, че Харис, съветникът по националната сигурност Джон Болтън и новият американски държавен секретар Майк Помпейо ще се опитат да поставят "предпазни средства", за да не позволят непредсказуемият Тръмп да бъде измамен с празни обещания от Ким.

Севернокорейският лидер предлага да замрази ядрената си програма, но анализатори предупреждават, че той може да се отметне или да извършва тайни опити, щом САЩ се съгласят да отменят икономическите санкции или да изтеглят войските си от Корейския полуостров, отбелязва "Вашингтон пост".

Тръмп подкопава международното доверие към Америка, пише в коментарна статия британският в. "Файненшъл таймс", като изтъква, че съществуват много съмнения във връзка с ходовете на президента по отношение на Северна Корея и Иран.

Мир със Северна Корея? После война с Иран? Дори по стандартите на Тръмп вашингтонският калейдоскоп се върти замайващо бързо. Президентът казва, че иска сделка със Северна Корея за премахване на ядрените й оръжия. Той също така възнамерява да подкопае международното доверие към американското лидерство, отказвайки се от ядреното споразумение с Иран. Това противоречие нарочно е осмивано. Така няма да бъде спряно плъзгането на света към разпространение на ядрените оръжия, посочва изданието.
Коментари: 0