Половината българи смятат, че мерките срещу COVID-19 са достатъчни

Междувременно 30% искат ограниченията да станат по-строги, става ясно от проучване на "Тренд"

Половината българи смятат, че мерките срещу COVID-19 са достатъчни

Снимка: Красимир Свраков

440 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Разнопосочни са мненията и нагласите на българското общество относно мерките, които предприемат властите у нас за справяне с коронакризата. Близо половината българи смятат, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни  - като най-голяма подкрепа регистрира решението за носене на маски. В същото време процентът на тези, които одобряват решението да бъдат затворени баровете и ресторантите намалява рязко.

Това става ясно от данни са на социологическата агенция „Тренд”, която между 2-10 ноември е провела проучване „лице в лице” сред 1001 души, за техните нагласи спрямо разпространението на COVID-19.

Според резултатите 30% от българите смятат, че мерките срещу разпространението на COVID-19 трябва да са по-строги. Сходен дял се е отчитал и през април. През месец май обаче едва 11% са искали по-строги мерки.

Графика: "Тренд"

Запазване на дяловете по отношение на миенето на ръце като мярка за предпазване от коронавирус се отчита през месец ноември спрямо април тази година – 93% към 92%. През ноември месец се отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски – 88% към 70% през месец април. 

82% от българите посочват, че спазват физическа дистанция при общуването с хората, а 14%, че не спазват такава. 79% от хората посочват, че избягват събирането с много хора.

Проучването е изследвало мнението на хората спрямо различни мерки, които държавата е въвела или се обсъждат. В тази връзка се отчита повишаване на подкрепата по отношение на задължителното носене на маски - 76% през ноември спрямо 64% през месец април. Същевременно се отчита намаляване на подкрепата за затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от хората подкрепят тази мярка през месец ноември, докато през април този дял е 82%.

По отношение на широко коментираната тема със затваряне на детски градини, училища, университети, то 31% подкрепят затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение.

Особено ниски нива на подкрепа се отчита по отношение на забраната гражданите да се разхождат в паркове и градини, както и да пътуват с автомобил извън града, в който живеят и да излизат от дома си само с декларация. Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или до работа.

Относно темата с ваксините едва 26% от българите посочват, че ще се ваксинират, а 45% не споделят това мнение.

Графика: "Тренд"

През ноември 35% от българите се чувстват по-сигурни за работните си места спрямо април, когато те бяха 25%.

Но се е увеличил значително делът на хората, които посочват, че нямат спестявания – 42% през ноември спрямо 24% през май. Намалели са дяловете спрямо предходните изследвания на хора, които декларират, че един или повече месеци могат да изкарат със своите спестявания, ако са без доходи.

Запазват се високи дяловете на хората, които смятат, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно върху общото им физическо и психическо състояние – 45%, а едва 6% посочват, че това им а положителен ефект.

Подкрепи Economic.bg