Полша бърза да приеме спорна съдебна реформа преди намеса от ЕС

Спорът между Брюксел и Варшава заради промените може да стигне до Европейския съд

Полша бърза да приеме спорна съдебна реформа преди намеса от ЕС
300 ~ 2 мин. четене
Управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ подчерта своята решимост да завърши спорната си съдебна реформа преди ЕС да може да се намеси, пише Financial Times. Партията тласка да се приеме по-бързо законопроект, който ще направи по-лесно сменянето на председателя на Върховния съд.

Откакто дойде на власт преди три години, „Право и справедливост“ променя полското законодателство така, че политиците да имат по-голям контрол върху съдебната система. Това обаче доведе до улични протести в страната и до остра критика от Брюксел.

По-рано този месец друг приет закон принуди редица съдии от Върховния съд да се пенсионират по-рано. Сред тях беше и Малгорзата Герсдорф – тогавашният председател на съда. Тя определи промените в съдебната система като чистка и заяви, че няма да се оттегли от поста си, тъй като според полската конституция е била назначена за шестгодишен мандат, който трябва да изтече през 2020 г.

Представителите на правителството настояват, че тя вече е пенсионирана и вчера „Право и справедливост“ започна да оказва натиск парламентът бързо да приеме законопроект, който ще намали броя на съдиите във Върховния съд. Партията иска въпросният документ да бъде приет преди да бъде назначен нов председател на съда.

Управляваща полска партия твърди, че съдебните реформи са необходими, за да се промени неефективната правосъдна система на страната. Според управляващите въпросната система не е била ефективно реформирана от падането на комунизма в страната преди три десетилетия. Критиците на провежданите реформи обаче коментират, че промените са политически мотивиран удар срещу независимостта на съдебната система.

В знак на загриженост от страна на Брюксел относно случващото се в Полша Европейската комисия миналата година предприе безпрецедентната стъпка да започне проверка дали Полша, която отдавна е смятана за най-успешния пример сред държавите, присъединили се към ЕС след 2004 г., все още се съобразява с основните ценности на Блока. По-рано този месец ЕК стартира наказателна процедура срещу Полша заради закона, принудил съдиите от Върховния съд да се пенсионират по-рано.

Спорът между Брюксел и Варшава може да стигне до Европейския съд и затова анализатори коментират, че най-новият законопроект за по-лесната смяна на председателя на Върховния съд цели приключване на съдебните реформи в Полша преди каквото и да било решение от Европейския съд.
Подкрепи Economic.bg