Поръчката за тол системата е блокирана за пореден път

След като екстремно краткият срок накара три компании да се обърнат към КЗК

Поръчката за тол системата е блокирана за пореден път
1544 ~ 1 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) спря за пореден път търга за изграждането на тол системата за камиони, като за пореден път причината е жалба срещу процедурата. В случая става въпрос за три жалби, които са срещу краткия срок от 24 часа за подаване на оферти. От АПИ съобщиха официално, че процедурата е временно спряна "до произнасяне на компетентните органи".

В петък стана ясно, че постъпилите оферти за тол системата са шест, след като АПИ пусна търга със максимално кратък срок - 24 часа. Още на същия ден в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са постъпили три жалби, а от регионалното министерство казаха за Economic.bg, че жалбите са дошли толкова бързо, че дори не се е стигало до отваряне на офертите.

Засега КЗК е започнала производства само по две от жалбите - тези на "Толлнет" АД и "Алтима България" ЕООД. От регулатора уточниха за Economic.bg, че по третата - на "Ерба 96" ООД, има нередности. Компанията има тридневен срок да ги отстрани, за да продължи процедурата по нея. Текстовете на жалбите не са качени в регистъра.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лв. без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.

Подкрепи Economic.bg