Поредно дело срещу гиганта Marriott

Гигантът при хотелите допусна едно от най-големите изтичания на данни в корпоративната история

Поредно дело срещу гиганта Marriott

Най-големият хотелски оператор в света Marriott International се изправя пред Върховния съд в Лондон заради изтичането на данните на милиони бивши гости при едно от най-големите нарушения в корпоративната история. Такива искове вече има и в други страни, като САЩ и Канада.

Мартин Брайтън, технологичен журналист, заведе колективен иск от името на потърпевшите в Англия и Уелс, съобщават световните медии.

Личните данни стават все по-критични, тъй като прекарваме по-голямата част от живота си онлайн, но като потребители не винаги осъзнаваме рисковете, на които сме изложени, когато нашите данни са компрометирани без наша собствена вина“, заяви Брайънт, цитиран от Financial Times.

Брайтън претендира за обезщетение заради загубата на контрол върху личните данни, позовавайки се на британския Закон за защита на данните, датиращ от 1998 г., както и на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), който действа в Европейския съюз.

Новината за колективното дело във Великобритания идва, след като миналият юли Службата на информационния комисар (ICO) на Острова предложи глоба от 133 млн. долара по GDPR.

През 2018 г. гигантът съобщи за пробив в системата за резервации, вследствие на който хакери са получили неоторизиран достъп до данните на 339 млн. гости. Става дума за данни като имена на гости, домашен адрес и имейл адрес, телефонни номера, както и данни за паспорт и кредитна карта.

Засегнатите марки на хотела включват W Hotels, Sheraton Hotels & Resorts и Le Meridien Hotels & Resorts. Само във Великобритания се предполага, че са били компрометирани данните на 7 млн. души.

Коментари: 0