Поредно италианско градче започва да продава къщи за €1

Това е най-голямата по рода си схема в Италия

Поредно италианско градче започва да продава къщи за €1

Кастильоне ди Сичилия

Снимка: Unsplash

6154 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Пандемията бушува, правилата за карантина се променят от ден на ден и все още има несигурност кога бихме могли да се отпуснем отново, но едно нещо остава постоянно - къщите от 1 евро на Италия. Поредното сицилианско градче - Кастильоне ди Сичилия - започна да предлага къщи на цена на едно кафе, предава CNN.

По склоновете на връх Етна, в близост до Таормина и плажовете на източния бряг на Сицилия, градът продава около 900 изоставени домове. Повечето са разположени в най-старите части на града. Около половината са съсипани и ще бъдат раздадени на символична цена от 1 евро. Останалите са в по-добро състояние и ще бъдат разпродадени за около 4000 – 5000 евро. Ако има голям интерес към един и същи имот, ще се проведе търг.

Амбициозният проект за вдъхване на нов живот на градчето, където населението е намаляло от 14 000 в началото на 1900 г. до едва 3000 днес, е предприет от кмета Антонино Камарда.

Имаме огромно архитектурно наследство за спасяване, натъпкано с история. С течение на времето твърде много хора са напуснали, оставяйки зад себе си куп стари, живописни къщи, много от които дори датират от Ренесанса“, обяснява той.

Италианската схема за продажби на къщи за 1 евро вече постигна голям успех в други малки градчета.

Схемата в Кастильоне ди Сичилия обаче е най-голямата по рода си в Италия с поне 400 имота в града, които са в прилична форма и изискват минимален ремонт.

Потенциалните купувачи трябва да представят подробен план за това каква къща биха искали и как биха я реновирали. Създадена е специална работна група за надзор на проекта. Купувачите трябва да завършат ремонта в рамките на три години. За разлика от повечето други схеми обаче, не се заплаща депозит, който да гарантира извършването на работата. Вместо това от управата на града изискват от собствениците да сключат застрахователна полица на стойност 4000 евро.

Това би струвало на новия собственик 100 евро годишно, което изглежда по-справедлива сума, отколкото цял депозит“, посочва Камарда.

Коментари: 0