Търговците в Одрин настояват за по-евтини PCR тестове за българските туристи

Отливът на българи и гърци заради скъпия тест създава допълнителни пречки пред възстановяването на бизнесите

Търговците в Одрин настояват за по-евтини PCR тестове за българските туристи

Снимка: Unsplash

10862 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Търговците от Одрин настояват за намаление на цената на PCR тестовете, които турските власти изискват от българските граждани за влизане в Турция. Председателят на сдружението на одринските търговци и занаятчии Хакан Фандъклъ обясни, че пандемията е оставила тежки последици за местните магазини, а отливът на българи и гърци заради скъпия тест създава допълнителни пречки пред възстановяването на бизнесите.

„Преди ограничителните мерки заради коронавируса прочутите одрински пазари Bedesten, Alipaşa и Arasta преливаха от туристи от България, които масово купуваха предлаганите стоки. Сега пазарите са пусти, съответно и печалбите са нулеви. Одринската търговия и икономиката в голяма степен зависят от туристите от България и Гърция, но поради това, че тестовете за коронавирус са много скъпи, българите вече не могат да идват да пазаруват при нас“, посочва Фандъклъ пред Anadolu Agency.

Ако успеем да постигнем някакво споразумение за намаление на цената на COVID тестовете, туристите от България и Гърция ще започнат пак масово да идват на пазар в Одрин и така ще има полза и за нашите търговци, и за туристите“, заяви председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.

По данни на камарата българските посетители на Одрин харчат средно между 100 и 150 евро на човек. Преди въвеждане на изискването за PCR тест около 500 хил. туристи месечно, главно от България и Гърция, са посещавали Одрин.

Припомняме, че някои от търговците успяха да намерят частично решение като започнаха да поемат разходите за PCR тестовете на клиентите си, но при условие, че те направят достатъчно голям оборот.

Коментари: 0