Скачат с 40 лв. разходите на 4-членно семейство

С повишаването на цената на електроенергията, животът отново ще поскъпне, смятат експерти от КНСБ

Скачат с 40 лв. разходите на 4-членно семейство
192 ~ 1 мин. четене

Разходите за издръжка на 4-членно семейство ще се повишат с около 40 лв. на месец до края на зимата. Това прогнозират експерти от Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Според проучването с повишаването на цената на електроенергията, животът отново ще поскъпне.

През зимните месеци за издръжка на семейство с две деца ще са необходими около 2280 лв. месечно, или по 570 лв. на човек. До момента бяха необходими минимум 2245 лв. месечно на четиричленно семейство, за да посрещне основните си разходи.

С увеличаването на цената на тока се очаква и поскъпване на някои други стоки и услуги. С доход от 2280 лв. обаче могат да се похвалят много малка част от българите. Повишената цена на електроенергията ще повлияе пагубно най-вече на малките производители.

Според експертите от КНСБ разходите за отопление са непосилни за голяма част от българите, а държавата не прави необходимото за подпомагане на хората.

За изминалия сезон помощи за отопление са получили над 251 хил. души. По данните на синдиката това са едва 16% от живеещите под линията на бедност у нас.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg