Последен шанс за Ирина Бокова

Правителството ще оотегли подкрепата си, ако българката не бъде поне втора при днешното гласуване в Съвета за сигурност

Последен шанс за Ирина Бокова
Петото неофициално гласуване в Съвета за сигурност, което ще се проведе в понеделник, 26 септември, ще покаже дали Ирина Бокова ще остане българският представител за генерален секретар на ООН. След предишните четири тайни вота тя се нарежда на незадоволителното пето място, а министър-председателят Бойко Борисов и постави ултиматум – днес тя да достигне поне до втора позиция. Ако това не се случи, правителството ще оттегли подкрепата си от Бокова, а на нейно място вероятно ще бъде издигната Кристалина Георгиева.

"Ако не влезе в двойката, тогава ще се мисли", каза премиерът Борисов на извънредното заседание на Министерския съвет, проведено на 13 септември. Още тогава очакванията бяха, че правителството ще смени българския кандидат. "Пожелавам успех на госпожа Бокова до 26-и, цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици", казва тогава Борисов и добави, че „няма как след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим."

Поставената цел обаче изглежда трудно постижима, предвид че при последното гласуване Бокова остана пета, а дотук има има две трети и две пети места. Фаворит на 15-те членове на Съвета е португалецът Антонио Гутереш. След него се нареждат външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и македонският външен министър Сърджан Керим.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината. Петте постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ и именно от тях зависи избора на новия генерален секретар на ООН.
Коментари: 0