Големите отново се скараха заради Сирия

САЩ, Великобритания и Франция обвиняват Русия, че избива невинни хора в Алепо

Големите отново се скараха заради Сирия
Четири от общо петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН влязоха в открив конфликт по време на извънредната среща в неделя вечер. Всъщност конфликтът е бил между представителите на САЩ, Великобритания и Франция от една страна и Русия от друга. Трите западни държави обвиняват Руската федерация, че подкрепя сирийския президент Башар Асад в смъртоносната му офанзива в Алепо.
Според Саманта Пауър – представителят на САЩ в Съвета, Русия лъже за своите действия и тези на Асад в сирийския град. По нейните думи, цитирани от BBC, човешките и материалните загуби в Алепо са много по-сериозни. Тя също така определи руските действия в размирна страна като "варварски".

"Русия и Асад са извършили над 150 въздушни удара за последните 72 часа, убили са поне 139 души, ранили са още стотици и са опустошили велик близкоизточен град. Това са хора, които страдат през цели пет години и половина война. И все пак те наричат въздушните атаки "безпрецедентни" в количество и качество“, е казала Саманта Пауър.

Руската позиция е, че сирийската армия се опитва да изкорени терористите от Алепо, опитвайки се да сведе цивилните жертви до минимум. Посланикът Виталий Чуркин не призна, че руските сили подкрепят Асад в неговата офанзива. Той обаче заяви открито, че мирът е „почти невъзможна задача“ и обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември, и западните сили в това, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от "терористични" групи.

"В резултат на невниманието на американската страна стотици въоръжение групи получават боеприпаси, територията на страната се бомбардира произволно и мирът е почти непостижим сега“, е казал руският представител.

Когато сирийският посланик Башар Джафари бе повикан да говори, посланиците на Щатите, Великобритания и Франция излязоха от залата в знак на протест.
Коментари: 0