Правилата за интернет неутралност ще бъдат отменени

Ходът на Федералната комисия по комуникации на САЩ идва само две години, след като самата тя прие тези правила

Правилата за интернет неутралност ще бъдат отменени

Докато светът е зает да пътува, работи и да обръща внимание на офертите за Черния петък, Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ ще представи най-непопулярното си предложение за годината – своя финален план за отмяна на интернет неутралността, пише The Verge.

Финалното предложение на FCC най-вероятно напълно ще премахне строгите правила за неутралност на интернет, които самата Комисия прие преди само две години. Въпросните правила забраниха на интернет доставчиците да дават на някои уебсайтове и интернет трафик като цяло предимство пред други. Очаква се FCC да представи предложението си тази седмица, по-малко от три месеца, след като периодът за публично обсъждане на първоначалното предложение изтече. Процесът на дискусия генерира 22 млн. коментари, които Комисията да вземе предвид.

За отменянето на интернет неутралността предложението  на FCC ще трябва да преквалифицира интернет доставчиците като информационни услуги според чл. 1  от Закона за съобщенията вместо да са общи доставчици според чл. 2 от същия закон. Това на пръв поглед ненужно правно разграничение е разликата между това FCC да може да осъществява някакъв надзор над доставчиците на интернет услуги (чл. 1) и възможността на Комисията да им поставя строги защити спрямо потребителите (чл. 2).

Представителите на Републиканската партия във FCC, които стоят зад предложението, се аргументират,  че по-строгите правила, приети преди две години, са възпрепятствали инвестициите в широколентови услуги и са накарали интернет доставчиците да забавят разширяването на мрежите си. Това е проблем, като се има предвид, че Федералната комисия по комуникации има за задача да се увери, че цялата страна има свързаност с интернет.

Коментари: 0