Правителството намалява обхвата на тол системата

Превозвачите отменят протеста след като премиерът прие исканията им

Правителството намалява обхвата на тол системата

Снимка: Economic.bg/Архив

6018 ~ 2 мин. четене

Превозвачите успяха да „убедят“ правителството да намали обхвата на тол системата. В нея ще бъдат включени само магистралите и първокласните пътища, а ще отпаднат второкласните. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството, Николай Нанков, след срещата с превозвачите при министър-председателя Бойко Борисов, съобщи „Фокус“. Първоначално в проекта на Тарифата за таксите второкласните пътища бяха включени и дори бяха определени цените, а АПИ изчисли разходите на превозвачите.

В изявление пред медиите от транспортния бранш обявиха, че се отменя националният протест, който беше насрочен за 13 януари, понеделник. Превозвачите се отказаха и от искането си за оставка на регионалния министър Петя Аврамова. По думите на нейния заместник, Николай Нанков, срещата на властта с браншовите транспортни организации е била успешна и датата 1 март е абсолютно реалистична за старта на търговската експлоатация на тол системата.

По време на последното правителствено заседание за 2019 г. в типичния си стил Борисов даде нареждане, че „тол системата трябва да работи от 15 януари, никакъв март“. Аврамова му отговаря, че ще тръгне още на 6 януари. На това той със задоволство каза: „Добре, изненадайте ме“. Въпреки обещанието на регионалният министър обаче системата така и не заработи от 6 януари.

,,След срещата ни с премиера Борисов получихме уверение от негова страна, че в най-кратки срокове ще бъдат изпълнени нашите изисквания. Предстоят преговори относно изграждането на тол системата за автобусния и транспортния бранш, постигнати са договорки относно законовите рамки и още през следващата седмица започваме работа“, обяви представител на автобусния бранш.

„Тол системата ще заработи от 1 март и през следващите три месеца ще се анализират данните. Премиерът разбра нашите аргументи за обхвата и тарифите и ако след три месеца приходите от търговската експлоатация са такива, каквито очакваме, ще продължим да работим по този модел. Ако обаче числата излязат други, тогава ще разговаряме за актуализация на новите тарифи. Нашите изисквания бяха приети от правителството“', обясни председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

От думите на министър Аврамова стана ясно, че следващата седмица ще бъдат публикувани за обществено обсъждане актуализираните тарифи за тол таксите.

Припомняме, че на 11 ноември 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обявиха размера на тол таксите. Според сегашните текстове на тарифите автобусите до 12 т, в зависимост от екологичния си клас, ще плащат от 4 ст. до 8 ст. на километър за ползване автомагистрали, от 3 ст. до 7 ст. за километър на първи клас пътища и от 2 ст. до 5 ст. – за километър второкласни пътища. За автобусите над 12 т цените са с една по-високи с една стотинка на километър.

Коментари: 0