Кабинетът разреши на Теменужка Петкова да търси строител на АЕЦ „Белене“

От Министерския съвет върнаха на ядрената централа статута „обект с национално значение”

Кабинетът разреши на Теменужка Петкова да търси строител на АЕЦ „Белене“

Снимка: Economic.bg

Министерският съвет официално възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови търсенето на възможност за изграждането на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор. Правителството също така върна на АЕЦ „Белене” статута „обект с национално значение”.

От пресцентъра на МС отбелязват, че това съвместното изграждане с помощта на чуждестранен инвеститор ще се случи на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

От Петкова се очаква да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване. Тя следва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31.10.2018 г., както и периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.
Коментари: 0