Правителството призна, че не могат да се осигурят машини за гласуване

Проучване на кабинета е показало, че за толкова кратък срок не могат да се намерят 12 500 устройства

Правителството призна, че не могат да се осигурят машини за гласуване
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Няма да има машини за гласуване във всички 12 500 секции в страната на предстоящите парламентарни избори, въпреки че законът го изисква. Говорителката на служебния кабинет  Ирина Белчева коментира в сряда, че правителството е направило свое проучване, като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март, което е показало, че няма достатъчно основания да се счита, че необходимият брой машини може да бъде осигурен.

„В хода на ангажимента си като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството чрез дипломатическите мисии се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване. Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне на ЦИК в тази нелека задача. Направеното проучване от правителството към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите”, каза Белчева, цитирана от БГНЕС.

От проучването е станало ясно, че в Словения има машинно гласуване само за хора в неравностойно положение. Във Франция е частично и експериментално, а в Холандия, от която се обсъждаше варианта да се вземат назаем машини, ресурсът е в ръцете на общините. „Това прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в този кратък срок”, каза Белчева.

ЦИК пусна обществената поръчка за наемане на специализирани устройства за машинно гласуване на 10 март. Максималната цена, която е готова да плати комисията за едно устройство е 1200 лв. Това е под досегашните 1800 лв., които се плащаха по време на експерименталните гласувания. Тогава обаче се наемаха 500 машини, а сега трябва да се набавят поне 12 500.

И ЦИК, и служебният премиер Огнян Герджиков вече коментираха варианта, при който нужният брой машини не могат да бъдат набавени поради неявяване на кандидат. Изборите ще се проведат чрез пускане на хартиена бюлетина, но според Герджиков това ще даде основание да се иска касиране на изборите заради неспазване на закона.
Коментари: 0