Правителството продължава да тегли вътрешни заеми

В третата за годината емисия кабинетът възнамерява да поеме нов дълг за 200 млн. лв.

Правителството продължава да тегли вътрешни заеми

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството възнамерява да продължи с тегленето на вътрешни заеми, като поредният аукцион е планиран за следващия понеделник, 8 март. Кабинетът възнамерява да преотвори емисия 10.5-годишни държавни ценни книжа, но за 200 млн. лв. – със 100 млн. лв. по-малко спрямо предишната, изтеглена в началото на февруари. При успех на търга това ще бъде третият поет за годината вътрешен заем, а общо генерираният от началото на годината дълг ще достигне 700 млн. лв.

Бюджет 2021

Определената фиксирана годишна лихва е 0.1%, обяви Българска народна банка, която организира търга.

Предишните два аукциона бяха за 10.5- и 5-годишни ДЦК. И при двата постигнатата доходност бе близка до историческите рекорди за България, а интересът към облигациите – висок.

Кабинетът вероятно се oпитвa дa ce възпoлзвa oт дoбpитe пaзapни ycлoвия зa издaвaнe нa ДЦK, тъй ĸaтo разходите по заема в момента са ниски. При 5-годишните облигации доходността дори бе отрицателна, ĸoeтo нa пpaĸтиĸa oзнaчaвa, чe институционалните инвеститори плащат на дъpжaвaтaм, за да използва парите им.

Статистиката показва, че темпът на теглене на заеми през 2021 г. е малко по-слаб спрямо 2020 г., когато до началото на март бяха поети от държавата общо 800 млн. лв. с четири емисии на ДЦК.

България не е и единствената държава, която прибягва до заеми в началото на годината. В петък Хърватия пое дълг от 2 млрд. евро, но на международните пазари. Германия също използва облигациите, за да си набави свеж паричен ресурс, но данните показват, че условията за нея стават все по-неблагоприятни, а оттам и тегленето на заеми – по-скъпо.

Коментари: 0