Правителството си осигурява избиратели с вдигането на заплатите в администрацията

Работодателската организация обвини управляващите, че са превърнали Тристранния съвет във „формален орган“

Позиция на БТПП:

Правителството си осигурява избиратели с вдигането на заплатите в администрацията

Председателят на БТПП Цветан Симеонов

Снимка: Красимир Свраков

3143 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За всички е ясно, че управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори. Натоварването на бюджета с допълнителни разходи, в това число и за неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието и поставяне в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики, може да се определи като пир по време на чума.

Това е позицията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по отношение на изненадващото решение на правителството на Бойко Борисов да вдигне заплатите с 30% в 28 администрации. Решението стоя само 2 дни за обществено обсъждане, вместо законово установените 14 дни. Това не позволи на засегнатите страни да изкажат позициите си по законопроекта. Правителството не предложи и анализ за избора на конкретните администрации, които ще получат по-високите заплати, а само беше посочено, че става дума за „хората на първа линия“ в борбата с Covid-19.

От списъка обаче се вижда, че някои от администрациите трудно могат да бъдат определени като пряко засегнати от епидемията.

Също така в позицията на БТПП се посочва, че проведеното на 29 август „екстрено“ заседание на НСТС „е в нарушение на всички правила и срокове за свикване и провеждане“. Писмена информация за това заседание е била получена от социалните партньори в петък, 28 август в 19:30 ч, а самото заседание беше насрочено за следващия ден в 14.00 ч.

На него се разгледаха проектите за промени в законите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. и на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

„Въпросите са от значителна стратегическа важност. Известно е, че ролята на НСТС е на коректив от страна на социалните партньори, но предоставеното време от по-малко от 24 часа, при това в почивен ден е недопустимо*. БТПП по никакъв начин не може да приеме превръщането на НСТС в една формална структура, без да може, участвайки в нея, да защити интересите на своите членове. Това, че въпросите са неотложни по никакъв начин не трябва да ограничава възможността на социалните партньори да направят своите анализи, оценка на въздействието и с това да изпълнят както трябва своите функции, цели и задачи“, пише в позицията на работодателската организация.

*Секретарят на НСТС уведомява членовете на съвета най-малко 7 работни дни предварително за датата и часа на заседанието, като им изпраща дневния ред и материалите по него. В случаите по чл. 9, ал. 3, изречение второ дневният ред и материалите по него се изпращат не по-късно от 2 работни дни преди заседанието.

Подкрепи Economic.bg