Правителството удължи действието на схемата „60/40“

Досега по схемата са изплатени на българския бизнес 171 млн. лв. за запазване на заетостта във фирмите

Правителството удължи действието на схемата „60/40“

Снимка: Красимир Свраков

480 ~ 1 мин. четене

Схемата за изплащане на компенсации на работодателите за запазване на заетостта, известна като „60/40“, бе удължена официално до края на годината с решение на правителството от днес. За допълнителните три месеца на действие кабинетът ще прехвърли допълнително 450 млн. лв. във фонд „Безработица“.

Компенсациите ще са в размер на 60% от осигурителния доход и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски към месец август 2020 г.

„До момента мярката „60/40“ работи отлично, запазихме над 300 000 работни места, а с новия й дизайн ще сме помогнали на общо 500 000 души. Само с активна подкрепа към бизнеса ще запазим ниските нива на безработица у нас. За нас е изключително важно българските граждани да са спокойни, че имат работа и препитание“, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Мярката ще действа със задна дата – от 1 октомври, тъй като правителството я внесе за обсъждане със социалните партньори едва в понеделник, 5 октомври. Тогава бизнесът предложи множество промени в схемата – като например намаляване на размера на доплащането, което прави работодателя, и намаляване на изискванията към фирмите, за да получат парите. На този етап обаче изглежда, че мярката се запазва без промяна.

В съобщението си Борисов посочи, че досега (от април) по схемата са изплатени 171 млн. лв. (при заделени тогава 1 млрд. лв.), като според него са спасени 300 000 работни места. „С днешната мярка ще запазим още 200 000. По този начин ще продължим да държим безработицата около 7%. И това ще е един от най-добрите показатели в ЕС. Парите са осигурени от министър Ананиев и работим по тази мярка“, каза премиерът във видео обръщението си.

Подкрепи Economic.bg