Облаците над големите европейски икономики отново се сгъстяват

Тревогите растат на фона на надигащата се втора вълна и следващите я ограничителни мерки

Облаците над големите европейски икономики отново се сгъстяват

Снимка: БТА

1004 ~ 3 мин. четене

Големите европейски икономики вече започват да влошават и без това ужасните си финансови прогнози на фона на надигащата се втора вълна от коронавирус. Пандемитяа е обхванала целия континент, на който до момента са регистрирани над 6.3 млн. случая.

Централната банка на Испания предупреди във вторник, че строгите мерки за овладяване на разпространението на вируса при евентуален скок могат да тласнат страната в по-лоша от очакваното икономическа криза. Институцията предупреди, че в най-лошия сценарий брутният вътрешен продукт може да се свие с 12.6% през 2020 г. При по-малко песимистична прогноза БВП се очаква да се понижи с 10.5%.

Политическите борби в Испания се задълбочиха с ръста на инфекциите. В столицата Мадрид, която е особено силно засегната, дори се стигна до блокирането на части от града. Като цяло страната има най-голям брой случаи в Европа към момента – 825 410, сочат данните от Johns Hopkins University.

Франция, втората по големина икономика в еврозоната, също предупреждава, че възстановяването след блокадата през пролетта вероятно ще се забави през четвъртото тримесечие, тъй като скокът в случаите задушава бизнес активността. Страната има втория най-голям брой инфекции след Испания – 675 736 потвърдени случая.

Националната агенция за статистика INSEE очаква БВП на Франция да се свие с 9% през тази година, но заяви, че трайното връщане на ограниченията може да доведе до допълнителни икономически спадове. Франция отново въведе строги мерки в няколко града, включително Париж, където баровете са затворени и други места за гостоприемство са ограничени. 

След рязкото възстановяване, свързано с премахването на блокадите, икономическата активност може да се забави в края на годината поради възраждането на епидемията“, обяснява INSEE.

Тази прогноза за есента отразява голямата несигурност, която характеризира предстоящите месеци. Очаква се, че трайното затягане на здравните ограничения може да предизвика по-нататъшно свиване на БВП през четвъртото тримесечие. И обратно, ако здравната ситуация се стабилизира, развитието на БВП може да бъде положително в края на годината.

Германия, най-голямата икономика в Европа, обяви допълнителни ограничения в редица градове, включително Берлин и Франкфурт, за да овладее скока на новите случаи там. В столицата например ресторантите, баровете, местните магазини и други фирми ще трябва да затворят в 23 ч., а във Франкфурт – още в 22 ч. Централната банка на Германия, Бундесбанк, заяви още през юни, че очаква икономическото производство да намалее със 7% през 2020 г.

Германия съобщи за 2639 новозаразени във вторник и за още 2828 в сряда, показват данните на института на Робърт Кох за обществено здравеопазване. Общият брой потвърдени случаи в страната е малко над 306 хиляди.

Докато вчерашните данни за индустриалните поръчки дадоха надежда, че възстановяването на производството може да продължи до последното тримесечие, новите ограничения на гърба на нарастващ брой инфекции не предвещават нищо добро за сектора на услугите. Фактът, че по-малко дейности могат да бъдат организирани навън, също трябва да остави своя отпечатък върху потреблението и услугите. Зимата идва”, предупреди Кирстен Бржецки, ръководител на макроикономиката в ING.

Не всеки е песимист. Друга голяма европейска икономика, която очаква спад от 9% на БВП през 2020 г., преразгледа прогнозите си. Централната банка на Ирландия публикува прогнози, че нейната икономика ще се свие само с 0.4% през 2020 г., ако успее да се избегне пълна блокада. Страната вече отхвърли призивите на здравните съветници за ново заключване по-рано тази седмица.

Управителят на централната банка на Ирландия предупреди, че всякакви прогнози трябва да бъдат внимателни, казвайки пред CNBC, че „те зависят от пътя на вируса и това ще зависи от решенията, които правителствата вземат“.

Подкрепи Economic.bg