Бъдещето е в работата извън офиса

"BumBam" представят новите трендове за работна среда

Бъдещето е в работата извън офиса

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

 „BumBam” е платформа за отдаване на дворни пространства за работа под наем. Илия Дечков, в партньорство с Иван Борисов,поставят началото на този нов вид услуга, която тепърва ще се налага на пазара. С Дечков разговаряме по потенциала пред подобен тип дейност в България, за бъдещето на офисите в ситуация на пандемия и за силата да преследваш мечтите си.

- Г-н Дечков, как се зароди идеята за „BumBam” и как избрахте точно това име?

 - Както повечето добри идеи, които ни връхлитат, тази направо ни отнесе по време на една разходка с Иван в кв. Бояна. На фона на прекрасното време и гледайки красивите къщи и дворни пространства в квартала, си помислихме, колко ли хубаво ще бъде,

ако можехме да поработим там вместо в офиса. Ние сме от хората, които обичат неконвенционалните места и за секунди през главите ни премина една и съща мисъл – ами ако е възможно? И така се роди идеята да започнем да предлагаме дворни пространства, от които да се работи.

Решихме да наречем услугата „BumBam” понеже идеята се появи изневиделица. Веднага започнахме да работим върху изграждането на платформа и успоредно с другите ни занимания за много кратко време бяхме готови. Бързата мобилизация беше отражение на силната ни мотивация и това, че започнахме този проект с много любов.

След това бързо начало, което беше преди два месеца, ние все още валидираме нашата идея. Искаме да докажем, че тя не е само в нашите глави, а че може да донесе голяма стойност на ползвателите и доходи на домакините, които предоставят дворовете си. 

- COVID-19 ли е мотивът за проекта и избира ли се все повече алтернативното място за работа?

- Със сигурност COVID-19 е катализаторът. Той доказа на целият свят, че можем да вършим всичко онлайн и не е необходимо да пътуваме един час до офиса и обратно. Дистанционната работа е факт и хората, които си мислеха, че това е невъзможно, бяха оборени по-този лош начин.

Фрийлансърите отново потвърдиха статуса си на професия на 21 век и смятам, че те, както и дигиталните номади, ще са основните ползватели на нашата услуга, защото за тях от първостепенна важност, за да бъдат креативни, е мястото, на което са.

С услугата, която предлагаме хората създават нови приятелства, бизнес контакти и обменят идеи. Първите домакини, които предоставиха дворовете си, създадоха една невероятна атмосфера за желаещите да прекарат работния ден на открито. А обратната връзка от тях беше, че са се почувствали като у дома си, но без разсейванията, а за нас най-важното е и двете страни да са доволни.

- С колко локации разполагате в момента и ще има ли и в други градове?

- Стартирахме с 5 локации, които бяха в София. След като заработи платформата и получихме първите си заявки от клиенти, получихме и такива за домакини. В момента разполагаме с 12 двора в София и околията.

Ако някой е решил, че иска да избяга изцяло от градската среда и да се потопи в една по-спокойна работна атмосфера, може да отиде в с. Живково, където също имаме дворно офис пространство.

Желаещите, които искат да се присъединят към тази революционна либерализация на coworking пространствата стават все повече, което само показва, че това е бъдещето.

Започнахме от София, защото това е мястото за иновации, но не смятаме да поставяме граници на целите си. Да, целта ни е да имаме национално покритие, но и световно.

- Как може човек да стане хост или гост в „BumBam”?

- С няколко лесни стъпки, за по-малко от 10 мин. може да станете част от семейството на „BumBam”, като всичко е описано на интернет страницата ни.

Част от регистрацията включва да попълните имената си, кратка анкета затова къде се намира имотът Ви и накрая да приложите снимки. От там нещата са в наши ръце. В рамките на 2 дни идваме да „инспектираме” обекта и да преценим дали ще бъде подходящ.     

А тези, които искат да наемат дворен офис, им е необходима единствено кратка регистрация, която в няколко лесни стъпки е посочена на сайта и след това могат да се отправят към новото си работно място.

И нещо, за което получихме запитвания от наши желаещи домакини, е дали е необходимо те да притежават имота, за да го отдават? Да, необходимо е те да са собственици или ако са наемодатели, да притежават разрешение от тях, за отдаване на жилището.

- Какви са цените на услугата за ден и предлагате ли различни видове пакети?

- Към момента всичко е ден за ден, понеже ние сме все още във валидационен процес. Искаме да се убедим, че този проект ще бъде онова нещо, което ще ни накара да оставим всяка друго занимание и ще се отдадем на него.

Както казах, след като отидем да огледаме двора, ние предлагаме на собственика цена, която обявяваме на всички, но в крайна сметка те взимат решението. Някои домакини са инвестирали в това да превърнат дворното (работно) място в райско кътче, като са поставили барбарони, хамаци, кафе бар и поради тези удобства цената, която определят, е по-висока.

За момента цените, които може да срещнете на сайта на „BumBam”, са около 15 лева на човек за ден, а ние взимаме 15% комисионна.

- Инвеститорите имат ли интерес към подобен вид проекти?

- Откакто сме стартирали, сме говорили с редица инвеститори в България, но без успех. Според мен тук не се говори достатъчно за предприемачество и за иновации. Инвеститорите трябва да бъдат по-смели във взимането на решения, когато става дума за нещо ново на пазара.

Мога да дам пример със Съединените щати и как чрез рискови ходове хората успяват. Ако ние бяхме реализирали нашата идея там на местно ниво и имаме изградена работеща платформа, имаме поръчки, домакини, имаме реклама, то инвеститорите биха ни предложили поне пет цифрена сума. Но не сме в САЩ. Нашите инвеститори са по-предпазливи и ние разбираме, че те искат да им представим по-високи приходи преди да повярват в проекта.

 Изключителен оптимист съм, че в България човек може да успее стига да има желание - затова съм тук.

Трудността пред нас е, че създаваме нов пазар. Ако вече имаше подобен разработен бизнес и на нас се падаше честта „да го откраднем”, щяхме да подобрим платформата или да усъвършенстваме услугата и щяхме да привлечем част от клиентите. Но когато ти си в началото на веригата, се сблъскваш със страха на хората, които трябва да убедиш да изпробват нещо ново. А ако трябва да сме честни, рядко се срещат такива ентусиасти, които да се впуснат в нещо, което е непознато.

- За кои професии е подходящ този начин на работа?

- Ако си мениджър на голям екип, ще бъде трудно да ги оставиш в офиса, докато ти си на хамака в градината, но пък може да вземеш целият си екип и да прекарате един страхотен ден на открито. Да съчетаете работата с удоволствието, да вземете домашните си любимци и да се откъснете от офис средата.

Към момента първите ни ползватели са били от сектора на дигиталната реклама и маркетинга. Фрийлансърите, дизайнерите, копирайтърите също са част от нашата таргет група. Като цяло услугата е подходяща за всички, които за да работят, им трябва интернет, комфортно кресло и ароматно кафе.

- Услугата за споделен интернет води със себе си редица рискове, по какъв начин защитавате данните си?

- Спазваме общият регламент относно защита на данните (General Data Protection Regulation), който беше приет през 2018 г. от ЕС.

Относно данните, които събираме на платформата, сме ограничили т.нар. „чувствителни данни” и взимаме от нашите потребители три имена, имейл адрес и локация (ако искат да бъдат домакини).

В дворните пространства предоставяме наш интернет, така че да не бъде необходимо да използват този на домакините.

- Има ли подобна услуга в чужбина?

- Към момента няма подобен вид услуга, което ни предоставя голямо поле за изява, но и създава много трудности. Надявам се, когато отмине ситуацията с коронавируса, да имаме възможност да излезем и на международния пазар.

Предимството в това да си първи в нещо е, че може да покориш всеки пазар. Отдаването на дворове за работа е сезонна услуга, но не и локална. Когато тук е зима - някъде другаде е лято.

Според мен платформата ни ще привлече вниманието на западноевропейския пазар още следващата пролет.

- Понеже услугата, която предлагате е за открити пространства, а есента настъпи, как смятате да продължите?

- Част от домакините решиха да предоставят за ползване и вътрешни помещения, а други мислят за поставянето на шатри, което много ни зарадва. Не мислим да спираме работа през зимата, просто ще се приспособим.

Екипът ни ще използва идните месеци за изготвяне на план-проект за развитие, който ще включва рекламна кампания, добро позициониране, развитие на платформата, B2B възможности и редица други подобрения. Фокусът ни ще бъде и върху това да намерим първите си спонсори.

Платформи като Uber и Airbnb доказаха, че живеем в споделен свят и ние се учим от тях. Учим се как да работим в полза на човека без значение от коя страна на услугата е той. "BumBam" може да бъде следващата хипотеза, която да докаже, че бъдещето е споделената икономика.

- Смятате ли, че подобен вид услуги са бъдещето ни?

- Да! Ние сме бъдещето.

За нас мисълта, че няма да ни се налага да пътуваме с часове до работа или да бъдем в тесен офис е движещата сила.

България има голям потенциал и искам да окуража хората да опитват и да не са апатични. Ако не се получи от първия път, помислете къде сте сбъркали и опитайте пак.

На всяка идея си струва да бъде даден шанс!

Коментари: 0