Правителството все пак ще има право да обявява почивни дни

Сливането отпада, но ще се почива понеделникът след празник в събота или неделя

Правителството все пак ще има право да обявява почивни дни
Въпреки че сливането на почивни дни отпада, правителството все пак ще запази правото си да определя еднократно дни, в които да не се работи. Такива могат да бъдат например дните на траур, дните за оказване на почит, за честване на професии, за оказване на признателност и т.н. Тази промяна в Кодекса на труда бе приета между първо и второ четене в Комисия по труда и социалната политика. Според работодателите вмъкването на тази възможност ще доведе до реално увеличение на почивните дни през годината, вместо да ги намали.

Приетите в сряда промени предвиждат от 2017 г. понеделникът след официален празник, който се е паднал събота или неделя, да е почивен. Ако празникът е два дни – като Коледа или Великден, тогава ще се почива до вторник.

В първоначалния вариант на законопроекта не присъстваше възможност правителството да дава почивни дни по свое усмотрение, както и не бе предвидено да се почива във вторник, дори официалният празник да е събота и неделя.

Предложената корекция премахва сливането и отработването, но намалява работните дни през годината средно с три, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той изчисли, че така предложеният законопроект ще доведе до загуба на 1 млрд. лв. от брутния вътрешен продукт (БВП). „Това означава в порядъка на 400 млн. лв. по-малко приходи в бюджета и около 115 лв. по-малко възнаграждение на човек“, каза Велев.
Коментари: 0