Предпазливият Фед доведе до разпродажби на долари

Златото и останалите метали отбелязаха ръст

Предпазливият Фед доведе до разпродажби на долари
4619 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Фед излезе по-предпазлив от очакваното, въпреки че и без това не се калкулираха много увеличения на лихвите през тази година. Всеки обаче очакваше някакви положителни новини от Фед, които така и не дойдоха. Резултатът беше масови продажби на долари и обезценка на щатската валута с 1% до 2% спрямо другите валути. Доларовият индекс слезе с 1% от 200-дневната пълзяща средна и спадът лесно може да продължи при слаби данни, които да потвърдят опасенията на Фед.

Еврото рязко скочи от 200-дневната пълзяща средна и се възползва от масовите продажби на долари, както и от покупките в евро/паунд преди изследване за възможността Великобритания да напусне ЕС.

Всички високодоходни валути се представиха силно при продажбите на долара. Петролът се покачваше, а новозеландският долар беше най-силно представящият се, след излезли по-силни от очакваното данни за БВП. Валутата отново навлезе в горната част на търгувания рейндж, като затваряне над нивата от 0.6815 биха били значителен пробив.

Огромното рали на канадския долар от средата на януари продължи с покачване от 1.8% на валутата, която получи помощ и от силата на петрола и потвърдения пробив на 200-дневната пълзяща средна. Канадският долар вече отчита поскъпване от 11% за последните 2 месеца.

Лихви

Лихвите на Фед се срутиха след заседанието на централната банка като в момента шансовете за покачването им през март се оценяват на 0%, а тези за юни бяха драстично свалени от 54% на 37%. При дългосрочните лихви, 10-годишните облигации първо се придвижиха на 2% с надеждата за по-агресивен Фед, но после спаднаха с 9 базови пункта до 1.91%.

Доходността по всички европейски държавни облигации спадна вчера с 1-2 базови пункта след аукциона на 10-годишен дълг на стойност 4 млрд. евро.

Суровини

Благодарение на Джанет Йелън и намалелите очаквания за покачвания на лихвите в САЩ, златото скочи вчера с 2.3%. След големия спад с 60 долара след 11 март при удрянето на стоп поръчки, жълтия метал най-сетне намери някаква подкрепа с помощта на Фед.

Останалите благородни метали последваха златото при покачването. Платината успя да се закрепи над 200-дневната пълзяща средна, която сега ще играе ролята на силна подкрепа.

Медта се покачи вчера, но все още се търгува в рейндж между 100-дневната и 200-дневната пълзящи средни.

Министерството на петрола в Катар съобщи, че ОПЕК ще се срещне с представители на министерството на енергетиката на Русия и други производители на петрол на 17 април в Доха, за да обсъдят замразяването на производството.

Капиталови пазари

Американските индекси слабо напреднаха след предпазливостта на Фед относно бъдещите повишения на лихвите. Материалния и енергийния сектор напреднаха съответно с 1.8% и 1.6%, но секторите на здравеопазването и финансовият спряха растежа със загуби от 0.3% и 0.15%.

Европейските борсови индекси също се покачиха, но и те бяха препънати от спада на банковия сектор.

Подкрепи Economic.bg