Председателят на борда на Samsung Electronics е обвинен в укриване на данъци

Според южнокорейските власти Лий Кун-хе е укрил 7.5 млн. долара

Председателят на борда на Samsung Electronics е обвинен в укриване на данъци

Снимка: Wikipedia

Председателят на Борда на директорите на Samsung Electronics Лий Кун-хе бе обявен от южнокорейската полиция в четвъртък за заподозрян в укриване на данъци на стойност 8.2 млрд. вона (7.5 млн. долара), предава агенция Yonhap, цитирана от Ройтерс. Това включва използването на банкови сметки, държани от служители на компанията.

Серия от скандали беляза семейството, стоящо зад Samsung - най-голямата бизнес империя в страната.

Синът на председателя Джей Лий, наследник на Samsung Group, бе освободен от затвора по-рано тази седмица, след като апелативният съд съкрати 5-годишната му присъда за подкуп и корупция на две и половина години.

След сърдечен удар през 2014 г. бащата, който е на 76 години, остана да се лекува в сеулската болница Samsung Medical Centre и показва малко признаци за възстановяване.

До задържането му синът Джей Й. Лий беше смятан за фактически лидер на бизнес групата.

От полицията казват, че Лий-старши не може да бъде разпитан поради лошото му физическо състояние, а от Samsung отказват коментар.

"Председателят на борда на Samsung Лий Кухн-хе и висш служител на компанията са управлявали средства в 260 банкови сметки на имената на 72-ма ръководители, заподозрени в избягване на данъци на стойност 8,2 милиарда вона", се казва в изявление на корейската национална полиция, която планира да изпрати делото в прокуратурата.

Полицията допълва, че сметките, в които имало около 400 милиарда вона, са били открити в хода на проверка за предполагаеми неправомерни плащания при обновяването на семейното жилище на Лий.

Разследването за укриване на данъци се дължи на забавата за плащане на данъци от 130 млрд. вона през 2011 г., въпреки че само 8,2 млрд. вона от тази сума попада в границите на ограниченията, според полицията.

Обвинението за подкуп, което доведе до ареста на младия Лий миналата година и свали бившия президент на Южна Корея Парк Гън-хе, подтикна Samsung да обещае да подобри прозрачността в корпоративното управление и да даде на ръководителите на филиалите на групата по-голяма автономия от семейство Лий.

И въпреки че синът Джей Лий все още не се е появил в компанията след освобождаването му от затвора на 5 февруари т.г., членовете на корейската бизнес общност го очакват отново да поеме юздите и да инвестира повече в бизнеса, създавайки работни места, които биха могли да помогнат да се успокои обществения гняв.

Завръщайки се вкъщи от затвора, по-младият Лий се извини, че не е показал най-добрата си страна и заяви, че ще направи всичко най-добро занапред, но не даде конкретна информация за своите бизнес планове, коментира Ройтерс.

Докато той прекара една година зад решетките, Samsung Electronics, най-големият производител на полупроводници в света, отчете рекордна печалба, възползвайки се от "супер цикъла" в бизнеса с чипове.
Това не е първият случай, в който Лий-старши е разследван за укриване на данъци. Той бе осъден през 2009 г. и по-късно помилван за укриване на данъци, след като бе въвлечен в скандал, включващ и използването на сметки, държани от доверени служители, припомня агенцията.

Полицията твърди, че оттогава са идентифицирали повече такива сметки.
Коментари: 0